More

  Pucanje čelina podno Durmitora! (VIDEO)

  Porast temperature i otapanje snijega, ove godine su izazvali pucanje čelina ranije nego prošlih.

  Naučna istraživanja pokazala su da do ovog prirodnog fenomena, koji se događa skoro svakog proljeća, a rijetko i na jesen, dolazi formiranjem vodne akumulacije u unutrašnjosti Durmitora.

  Kada podzemno jezero dostigne određeni nivo, voda se kroz propustljivo stijenje Međeda izliva u Crno jezero.

  Narod je „pucanjem“ nazvao prasak koji se začuje kada led u škripovima popušta pod pritiskom vode, a termin „čeline“ izveden je iz sličnosti sa košnicom sa pčelama.

  Fenomen počinje sa potočićima malog kapaciteta i iz sata u sat pojačava, pa se na desetak mjesta u jezero slivaju pjenušavi potoci i vodopadi. Nivo vode u basenu, prvo „malog“, raste i kad dostigne najvišu tačku preliva se u „veliko“ jezero.

  Kada akumulacija najvećeg od 18 Gorskih očiju Durmitora dostigne najveći nivo, izliva se i pravi rijeku koja se ovdje zove Otoka. Duga je oko tri kilometra i kod gradskog stadiona ponire. Dokazano je da njene vode čine pritoku Tare.

  Priroda je učinila da teče ispod korita Tare i izvire nekoliko desetina metara iznad njene desne obale. To je lokalitet Bijela vrela, a struka je dokazala da i u “malom“ jezeru voda ponire i pojavljuje se na suprotnoj strani Durmitora, kod mjesta Dubrovsko i sa imenom Dubrovska vrela, uliva se u rijeku Komarnicu.

   

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci