More

    Zmije koje možete sresti na teritoriji Crne Gore! (FOTO)

    U Crnoj Gori postoji 15 vrsta zmija, od toga su 3 otrovnice. Čak 13 različitih vrsta se mogu sresti u južnom i centralnom dijelu Crne Gore, od toga (ispod 1000 metara nadmorske visine) samo jedna otrovnica, poskok.

    Šilac

    Poskoka je lako prepoznati po cik-cak šari na leđima i rogu koji ima na vrhu nosa.

    Većina smukova koja se nalazi u Crnoj Gori tokom svojih mladih dana imaju izuzetno izraženu šarenolikost tijela, sa nizom isprekidanih linija, crta, tufni ili crno-bijelom šarom koja podsjeća na šahovska polja. Definitivno su jedne od najšarenijih zmija Evrope, ali nijedna nije šarka i daleko od toga da je otrovna.

    Neotrovne zmije, za razliku od otrovnica, nemaju dva istaknuta zuba već imaju niz od 10-ak zuba, dužine od 1 do 2 mm i njihov ujed nije ništa opasniji od mačije ogrebotine. Međutim većina smukova neće ni pokušati da napadne čak i ako ih uhvatite rukom.

    Četvoroprugi smuk

    Kada se radi o pravoj šarci (Vipera berus), to je vrsta koja se ne nalazi ispod 1000 metara nadmorske visine. Kao vrsta je opisana 1758 godine i od tada do danas nije nađena na Mediteranu ispod navedene nadmorske visine.

    Leopard smuk

    Svaka fotografija koja bi tvrdila suprotno bila bi apsolutna naučna senzacija koja bi promijenila gledište nauke na ovu vrstu koje stoji već nešto više od 250 godina.

    Šarka

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci