More

  Jakičar – za imućnije nevjeste u staroj Crnoj Gori (FOTO)

  U staroj Crnoj Gori imućnije nevjeste su u svečanim prilikama, umjesto tkanog pojasa, nosile jakičar. To je masivni pojas urađen od tri sloja presovane goveđe kože, međusobno spojene ekserčićima, a sa prednje strane ukrašen jakicima – poludragim kamenima crvene boje.

  Jakici su umetnuti u mesingane ramove kružnog ili elipsastog oblika, optočeni sitnim metalnim granulama, raspoređeni najčešće u tri horizontalna reda. Ostala površina pojasa pokrivena je četvrtastim metalnim pločicama ukrašenim tehnikom iskucavanja.

  Zakopčavali su se metalnom kopčom na kojoj je okačen privjesak kružnog oblika sa jakikom u sredini. Dužina pojasa zavisila je od obima struka, a bili su široki do 20 cm.

  Poznato je da su ovakvi pojasevi izrađivani u drugoj polovini XIX vijeka u radionici na Rijeci Crnojevića. Jedan ovakav pojas sa kompletnom nošnjom poklonila je crnogorska knjaginja Darinka (žena knjaza Danila) Gosudarstvenom muzeju u Petrogradu, povodom održavanja Sveslovenske etnografske izložbe, gdje se i danas čuva.

  Ljiljana Đurišić
  Muzejski savjetnik, Etnografski muzej

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci