More

    Građani žele nove zastupnike u Parlamentu

    Izvor: DAN

    Obeshrabrujuća je politička realnost ako su nam potrebne poruke zapadnih partnera da bismo zaključili šta je interes građana i države Crne Gore, istakao je generalni sekretar Pokreta “Evropa sad”.

    Trenutna politička situacija je u velikoj mjeri zabrinjavajuća. Osim što imamo Vladu u tehničkom mandatu i nefunkcionalan Ustavni sud, imamo brojne institucije koje nisu reformisane. To je jedan od razloga zašto se zalažemo za vanredne parlamentarne izbore. Dakle, smatramo da aktuelni saziv parlamenta nema kapaciteta da obezbijedi većinu za novi Sudski savjet, izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT) i izborne reforme. Usput, imamo i novu političku realnost i jasnu poruku građana da u parlamentu žele svoje nove zastupnike. Crnoj Gori je neophodna stabilna i odgovorna Vlada, koja će dominantno biti posvećena unapređenju životnog standarda i vladavini prava, kazao je za “Dan” generalni sekretar Pokreta “Evropa sad” Boris Pejović.

    Glasanje za sudije Ustavnog suda odloženo je za 12. decembar, a predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala da je time ostavljen prostor partijama za potencijalni dogovor. Pred poslanicima će biti četiri kandidata za sudije, koji treba da budu izabrani tropetinskom većinom, odnosno sa 49 glasova od ukupno 81. Da je popunjavanje Ustavnog suda, koji trenutno nema kvorum za odlučivanje, priorit saglasni su i zapadni parneri.

    – Nažalost, obeshrabrujuća je politička realnost ako su nam potrebne poruke zapadnih partnera da bismo zaključili šta je interes građana i države Crne Gore. Ukoliko imamo nefunkcionalan Ustavni sud, čime se takav status sa predumišljajem zloupotrebljava u svrhu blokade političkih procesa, onda je jasno koliko za stabilnost i funkcionalnost naše zemlje znači izglasavanje sudija Ustavnog suda. Međutim, kada u konkretnim momentima treba demonstrirati odgovornost prema svojoj zemlji, onda tu obično zakažu oni koji se samo retoročki pozivaju na patriotizam – kazao je naš sagovornik.

    „EVROPA SAD” SPREMNA ZA IZBORE / © EVROPA SAD

    Blokira se izborna volja Podgoričana

    Što se tiče trenutne situacije u glavnom gradu, Pejović smatra da je na sceni pokušaj zamjene teza od strane dosadašnjeg gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i Demokratske partije socijalista (DPS).

    – Oni koji su već kršili Ustav, a to rade i danas blokiranjem izborne volje građana glavnog grada, žele se legitimisati kao čuvari najvišeg pravnog akta tako što izborne pobjednike optužuju za neustavni pokušaj preuzimanja vlasti. Dakle, ovakav paradoks je nemoguće registrovati bilo gdje u civilizovanim i demokratskim društvima – ocjenjuje naš sagovornik.

    Kako je dodao, dosadašnja deklarativna zastupanja demokratskih i evroatlantskih vrijednosti od strane DPS-a predstavljala su masku za autentični karakter te partije, koji sada dolazi do izražaja.

    – Vidimo da je u pitanju tipični makijavelizam, i to usled nekontrolisane potrebe da se i dalje vežu za razne funkcije – zaključio je Pejović.

    Prema njegovom mišljenju, neodgovorno je uslovljavati izbor sudija Ustavnog suda i stavljati ga u kontekst kondicionala.

    – Dakle, izglasavanje sudija čije reference i profesionalizam niko od parlamentaraca ne osporava jeste imperativ. To je jedini institucionalni organ u zemlji koji je nadležan za ocjenu ustavnosti zakona, pa i kada je u pitanju zakon o predsjedniku. Na taj način bismo imali jasan i obavezujući odgovor prema dilemi ustavnosti pomenutog zakona – ističe Pejović.

    Upitan da li su lideri Pokreta “Evropa sad” već donijeli odluku o personalnim rješenjima za izborne procese koji slijede, odgovorio je da se oni uveliko pripremaju za predstojeće izbore.

    – Predsjednički izbori nas očekuju svakako. Smatramo da bi bilo najracionalnije da se s njima organizuju i parlamentarni. Međutim, to ipak ne zavisi od nas. Stoga smo spremni na različite scenarije, što će u velikoj mjeri uticati i na odluku kada su u pitanju naša personalna rješenja za predsjedničke i parlamentarne izbore – kazao je Pejović.

    Izvor: DAN

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci