More

    “Koronavirus ne ubrzava već koči, stanje se popravlja!”

    Naučnik sa Stenforda nobelovac Majkl Levit ističe da epidemija koronavirusa u Italiji, Švajcarskoj i Njujorku usporava i da će uskoro stići vijesti o smirivanju stanja. On je o tome prethodnih dana govorio za nekoliko medija.

    On je za Radio Bi-Bi-Si 4 naveo da se “situacija u Njujorku, oko koje su svi toliko uzrujani, malo po malo, okreće na bolje”, prenosi Nedljeljnik.rs.

    “Ključni trenutak je prošao i kamion zvani Covid-19 koji je jurio prema Njujorku više ne ubrzava već koči, što znači da se stanje popravlja, naveo je Levit, koji je tačno predvidio dužinu epidemije u Kini i broj žrtava”, prenose mediji.

    Sjedinjene Države vidjeće prekretnicu u borbi za suzbijanje koronavirusa brže nego što se očekivalo, prema nobelovcu koji je tačno predvidio kada će Kina proći kroz najgoru krizu. Profesor biologije sa Univerziteta Stenford koji je osvojio Nobelovu nagradu za hemiju za 2013. godinu, rekao je da njegovi modeli ne podržavaju predviđanja da će virus donijeti mjesece ili čak godne društvenog poremećaja ili prouzrokovati milione mrtvih, prenio je LA tajms.

    “Ono što nam treba je da kontrolišemo paniku … biće nam dobro”, uveren je Levit, koji je tačno predvidio da će Kina proći najgore od epidemije sredinom februara.

    Njegov optimistični izveštaj o Kini govorio je da će ta država dostići vrhunac sa oko 80.000 slučajeva i 3.250 smrtnih slučajeva. Nije bio daleko: Kina je prijavila 81.588 slučajeva sa 3.281 smrtnim slučajem od 24. marta.

    Profesor Levit rekao je i kako se u Italiji situacija popravlja, a zvanični brojevi, čini se, potkrepljuju tu tvrdnju. Naime, u Italiji svaki dan ima između pet i šest hiljada novozaraženih u poslednjih deset dana.

    Situacija u Njujorku je nešto nesigurnija jer je dnevni rast novozaraženih u poslednja tri dana 7.000, a pre toga rast je bio još snažniji. Ova nedjelja će biti presudna i otkriće hoće li se epidemija nastaviti.

    On napominje da nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju, jer ima previše odvojenih žarišta, ali da se stanje u Italiji popravlja, kao i u Švajcarskoj.

    “Uskoro će stići vijesti o smirivanju stanja u Italiji i Švajcarskoj. Nadamo se, ali nismo još sigurni, da se i Španija priključila grupi zemalja u kojima se stanje smiruje”, rekao je Levit.

    Izvor: Nedljeljnik.rs

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci