More

    Radulović: Objasnio sam Kuliš zašto je opozvana

    Izvor: Vijesti

    Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da je ambasadorki Crne Gore u Njemačkoj direktno objasnio razloge za njen opoziv i da nije nikada rekao da je nanijela štetu državi.

    “Razgovorao sam sa premijerom, i kada je pomenuo štetu koji su nanijeli ambasadori, rekao je da se radilo nematerijalnoj šteti. Gospođa Kuliš jeste karijerni diplomata I bila je vrlo aktivna ovdje u Berlinu. Imao sam priliku da na tet-a-tet sastanku sa gospođom Kuliš, objasnim razloge za njeno povlačenje i naravno premijer će takođe na sastanku dati dalja objašnjenja – rekao je Radulović na pres konferenciji sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom.

    Podsjetio je da su članovi Demokratske partije socijalista odbili da učestvuju na sjednici Odbora za međunarodne odnose, gdje je on brio spreman da ponudi odgovore.

    “Ako napadate komesara (Olivera) Varheljija, a EU je jedan od najvažnijih prioriteta, vi činite štetu. Ako, neko ne govori nijedan strani jezik a sjedi kao ambasador ne radeći ništa, takođe šteti imidžu vaše zemlje. Takođe, ako neko ko je ambasador učestvuju u političkoj kampanji jedne ili druge strane, to je takođe jedna vrsta štete. Sa etičkog gledišta, rekao bih da je to šteta koji niko ne može da opovrgne”, – kazao je Radulović.

    On je naveo i da je na osnovu Zakona o vanjskim poslovima, propisano 30 odsto političkih imenovanja u dipolomatskoj mreži, a sada je taj broj oko” 60 odsto.

    “Što je mnogo, mnogo je. Ne želim da kažem da politička imenovanja neće biti, jer Crna Gora je mala zemlja sa ograničenim resursima i uvijek ćemo imati potrebu da se oslonimo na akademce, istaknute političare i tako dalje, ali glavni zadatak Vlade je da smanji taj broj”, zaključio je Radulović.

    Mas je kazao da je Crna Gora lider u evropskim integracijama i da vjeruje da će nastaviti da to bude, a da će Njemačka nastaviti da pomaže proces.

    Radulović je kazao je da očekuje da bi do 2025. ili 2026. Crna Gora mogla postati punopravna članica EU, a Mas nije želio da govori o konkretnom datumu kada bi se moglo desiti da Crna Gora završi pregovore.

    “Ali dozvolite da kažem da federalna vlada čini sve da proces proširenja bude uspješan za Crnu Goru”, rekao je Mas.

    Govoreći o sastanku sa Radulovićem, kazao je da je srećan što je Berlin bio prva ministrova posjeta.

    “Pandemija nastavlja da bude veliki izazov i kao što smo vidjeli u prethodnih nekoliko mjeseci, protiv pandemije se možemo samo boriti podržavajući jedni druge i pronalazeći rešenja zajedno. Ovo je bila jedna od današnjih tema razgovora. Kao EU, mi imamo paket od 3.3 milijarde eura kojim želimo da pomognemo zemljama Zapadnog Balkana i tokom našeg predsjedavanja proces proširenja je bio važan. Podržali smo Crnu Goru sa 70 miliona eura u želji da pomognemo u nabavci vakcina, i Njemačka je juče poslala zaštitne maske i opremu bolnicama u Crnoj Gori. Važno je napomenuti da smo uvjerili crnogorsku vladu da se podrška ne završava na spoljnim granicama EU, već da je Balkan važan partner Njemačkoj”, rekao je Mas tokom konferencije.

    On je kazao da će Njemačka nastaviti da podržava evroatlanstki put Crne Gore, navodeći da put često nije jednostavan već krivudav i trnovit.

    “Crna Gora je članica NATO i bio bih zadovoljan da se crnogorska zastava zavijori I ispred sjedišta EU u Briselu. Put je ponekad krivudav, ali Crna Gora u poređenju sa drugim zemljama kandidatima ide brže na putu ka EU. Takođe, teme kojima Crna Gora mora da se pozabavi su borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i ohrabrujem novu vladu da nastavi snažno da ispunjava kriterijume i kontinuirano radi na tom putu. To će Crnu Goru približiti cilju i mi stojimo čvrsto uz crnogorsko društvo”, rekao je Mas.

    Upitan kakva su njegova očekivanja od nove Vlade kada su u pitanju medijske slobode, Mas je rekao da je na sastanku sa crnogorskim ministrom bilo riječi i ovoj temi.

    “Nova Vlada je ozbiljno posvećena ovom pitanju. Podržavamo vladu Crnu Gore kada su u pitanju vladavina prava borba proriv korupcije, i sigurni smo da je vlada upoznata sa ovim problemom”, rekao je Mas.

    Radulović je istakao da je posjeta Njemačkoj je dokaz snažnih odnosa između Crne Gore i Njemačke i potvrda “spremnosti da jačamo politički dijalog I bilateralnu saradnju u svim oblastima”.

    “Nisam dobio nikakve kritike, imali smo prijateljske razgovore i ponavljam primili smo punu podršku da nastavimo sa implementacijom reformi, tako da definitivno nismo dobili nikakve kriitke”, naveo je ministar.

    Obećao je da će Vlada uložiti snažne napore da zatvori sva poglavlja do 2024. godine, a vjeruje da će Njemačka i dalje pružati političku i stručnu podršku Crnoj Gori u pregovorima sa EU.

    “Tokom naših razgovora, takođe sam predstavio spremnost nove Vlade Crne Gore da poboljša investicionu i poslovnu klimu u Crnoj Gori. U tom smislu, vjerujem da će današnja posjeta doprinijeti stvaranju nove dimenzije bilateralnih odnosa, sa fokusom na proširivanje ekonomske saradnje i privlačenje njemačkih investicija. Obojica smo ukazali na značaj kontinuirane saradnje, posebno u oblastima odbrane, pravosuđa, unutrašnjih poslova, zaštite životne sredine, kao i granične bezbjednosti”, naveo je Radulović.

    Ministar Radulović kazao je da je posjetom Berlinu, poslao jasnu poruku u kojem pravcu zemlja želi da ide, te koliko je Njemačka važna za Crnu Goru.

    “Razgovarali smo o važnim bilateralnim pitanjima, i jedna od tema je bila pristupni pregovori Crne Gore sa EU. Imajući u vidu da je Njemačka bila snažan zagovornik integracija i ako pogledate u prošlost vidjećete da su se svi procesi desili uz snažnu podršku Njemačke”. rekao je Radulović.

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci