More

    Njemački BDP je 763 puta veći od crnogorskog BDP-a!

    Fidelity consulting je napravio poređenje naše i najveće evropske ekonomije…

    ,,FUN FACT – Crnogorski BDP je u 2018. godini zabilježio rast od 4,5% (nemamo zvanične podatke, ali ovo je najbliža aproksimacija iz javno dostupnih podataka). Istovremeno, BDP Njemačke je zabilježio stopu rasta od 1,5% (zvanični podaci).🌯

    Koristeći sve nježne riječi svijeta i grube brojeve, lagano ćemo da vam pokažemo sav besmisao statistike, naše zvijezde sjajne.

    Bojeći se samoće, u trenucima dugih pustih sati, neki prvi zaključak bio bi sljedeći: crnogorski BDP je porastao tri puta brže od rasta njemačkog BDP! 

    Kako bi u potpunosti razumjeli cijeli kontekst ove priče, treba da znate sljedeće: njemački BDP je u 2017. godini iznosio 3.281.322.000.000 eura (da, preko 3 hiljade milijardi eura), dok je crnogroski BDP u 2017. godini iznosio 4.299.000.000 (4,3 milijardi eura). Dakle, njemački BDP je 763 puta veći od crnogorskog BDP-a. U procentima, to iznosi tačno 76.328%!

    Hajde sad da kvantifkujemo rast BDP u dugim pustim satima i realnim iznosima: rast crnogorske ekonomije u 2018. godini izražen u eurima iznosio je 193,5 miliona eura, dok je rast njemačkog BDP u istoj godini izražen u eurima iznosio 49,2 milijarde eura ili 254 puta više od rasta crnogorskog BDP-a.

    Dakle, iako je procentualni rast našeg BDP-a čak 3 puta veći od rasta njemačkog BDP-a, u realnim ciframa (eurima) je 254 puta manji. A ako ćemo realni rast da iskažemo u procentima, manji je čak 25.443%! A za sve kojima su brojevi preteški evo i najbanalnijeg poredjenja: naš godišnji rast izražen u eurima, Njemci opale za jedan radni dan.

    Vidite kako je lako koristiti statistku u totalno nebitne svrhe, samo kad birate što ćete da prikažete. 🙂 U svrhe zatrpavanja javnosti brojevima, važno je da smo – PROCENTUALNO najbrže rastuća ekonomija. To što je taj REALNO kikiriki u ODNOSU na one sa kojima se POREDIMO, nema veze; statistika je to, naša tajna, naša patnja, naša ljubav.⌚️

    Važno je samo da se oduprete suvoj statističkoj logici koja i nema previše smisla u realnom životu. Svaka nam je priča ovakva – statistički smo lideri, a realno pri kraju kolone.

    Jos te molimo Statistiko, da se vratiš Statistiko…”

    Fidelity consulting

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci