More

  Krivokapić: Crna Gora mora hrabro iskoračiti u novu etapu razvoja!

  Građani Crne Gore su prije nešto više od mjesec dana na izborima porazili vlast koja je trideset godina rušila osnovne vrijednosti civilizovanog društva koje je Crna Gora baštinila kroz istoriju.

  Da su u tome u dobroj mjeri i uspjeli potvrdio je i ovaj period od završetka izbora i čekanje da se „gospodar“ smiluje svom narodu i dodijeli mandat za sastav nove vlade. Kako nikada ništa ne biva bez smisla i promisla tako i ovaj period vidim kao snijeg po kojem je svako od nas ostavio stope.

  Sad je više nego ikada jasno da je na izborima poražen režim, ali da mnoge njegove tekovine tek treba da budu poražene. Bojim se da je spisak društvenih anomalija toliko dug da Crna Gora nema vremena da rješavanje tih problema odlaže nijedan jedini dan. Ako smo porazili DPS da bi očuvali sistem koji su oni stvorili onda nismo učinili ništa, zato mislim da nam je preumljenje pitanje svih pitanja. Mi jednostavno moramo početi drugačije da razmišljamo, drugačije da se ponašamo i djelujemo, drugačije da komuniciramo.

  Crna Gora mora hrabro iskoračiti u novu etapu svog razvoja , jer iako je u njoj porušeno mnogo, mi imamo nevjerovatan ljudski potencijal da državu uspravimo i vratimo je onima od kojih je oteta prije trideset godina! Posljednjih dana javnost Crne Gore zabavlja se problemom koji to više nije. Mi smo taj problem, a tiče se Zakona o slobodi vjeroispovjesti riješili 30. avgusta i zvanično, nezvanično mjesecima ranije, mirnim i dostojanstvenim protestima protiv pravnog nasilja. Padom DPS prvo što je sa njim i za njim palo bio je upravo taj nakaradni Zakon, zbog koga se, između ostalog, konačno i uspravila Crna Gora.

  Umjesto da se u periodu, dok iščekujemo riječ odlazećeg gospodara, bavimo pitanjima koja će nas zatrpati već krajem tekuće godine, a sva su vezana za tešku finansijsku i epidemiološku situaciju u državi, građani Crne Gore slušaju konfuzne izjave predstavnika političkog bloka koji je odmah nakon izbora u temeljni sporazum ugradio rješenje tog pitanja.

  Oštećena strana, u ovom slučaju Crkva, nije imala primjedbe na tu odredbu našeg sporazuma. Zakon o slobodi vjeroispovjesti nije više problem Crne Gore, ali preko polemike o njemu mogu se identifikovati problemi koji su i te kako prisutni u našem društvu. Dnevni red svugdje postavljaju oni koji vode, rukovode ili vladaju, zato mislim da je besmisleno da je na dnevnom redu u Crnoj Gori i dalje pitanje koje je kandidovala odlazeća vlast, i na njemu polomila zube.

  Đukanovićev režim je rušio i mogu sada slobodno reći porušio elementarno povjerenje građana jednih u druge i svih u pravnu državu, ali ono što im danas najmanje treba jeste naše svjedočenje da smo pred tim problemom slabi, jer nismo! Zato predlažem da se na javni dnevni red ne kandiduju teme koje su vještačke, jer stvarnih imamo na pretek, da se ne širi defetizam ili pesimizam, jer mi nismo pobijedili da bi kukali ili međusobno se optuživali, već da bi mijenjali Crnu Goru.
  Predlažem da javni prostor obogatimo konstruktivnim raspravama o realnim problemima i tako pošaljemo poruku da i na takav način rušimo izopačeno nasljeđe koje nam je ostavio odlazeći režim.

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci