More

    Сјутра почиње велики Васкршњи пост

    Вјерници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће. Пост представља и уздизање духа над тијелом, побједу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обиљежавање и прославу Васкрса.

    Пост уочи Васкрса познат као Велики пост за православне вјернике почиње сјутра, даном који се у народу зове Чисти понедјељак. То је вишенедјељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом, који се ове године прославља 28. априла.

    Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, који православни вјерници увјек прослављају у недјељу пуног месеца послије прољећне равнодневнице, а након јудејске Пасхе.

    Прва недјеља поста зове се Чиста ( обично се пости строго, посном храном спреманом без уља, сирћета и осталих зачина…). А онда се до Васкрса, уз посебна правила, смЈењују сљедеће седмице: Пачиста, Крстопоклона, Срједопосна, Глувна, Цвијетна и на крају Страсна или Страдална недеља.

    Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вјера у Васкрсење основ хришћанства. Пост је, у том смислу, средство очишћења и смирења цјелокупног људског бића ( и духа и тијела ), у ком се – осим тјелесне хране – човјек уздржава од буке, трке и свакодневних свјетских навика, – како би јасније и пажљивије слушао Божију ријеч, – како ону у личној молитви, тако и ону на црквеном сабрању.

    Велики или Часни пост, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, послије крштења на ријеци Јордан, отишао у пустињу и постио четредест дана и ноћи, након чега је изашао као побједник из искушња која му је поставио Сатона.

    Вјерници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће. Пост представља и уздизање духа над тијелом, побједу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обиљежавање и прославу Васкрса.

    Велики, часни пост траје четрдесет дана, до Лазареве суботе, а посљедња недјеља пред Васкрс, која се назива Страсном седмицом, надодаје се на ову Свету четрдесетницу, у спомен на Христова страдања и Његову сахрану.

    ИН4С

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci