More

    DAN KADA JE MANČESTER JUNAJTED KAPITULIRAO U BEOGRADU

    Ne može se puno klubova pohvaliti činjenicom da su skinuli skalp ekipama kao što je Mančester junajted, velikan evropskog i svjetskog fudbala.

    Jedan od onih koji je vidio svemoćni Junajted na koljenima je beogradski Partizan i to tačno na današnji dan daleke 1966. godine u Beogradu na stadionu JNA.

    Junajted je tih godina (kao i decenijama kasnije) bio strah i trepet za sve rivale, ma kako se oni zvali. Sa reputacijom “vanzemaljaca” momci u crvenim dresovima stigli su tog 13. aprila u Beograd kako bi odmjerili snage sa Partizanom u polufinalu Kupa šampiona.

    Tim sa “Old Traforda” te sezone je bio prvi favorit za osvajanje najkvalitetnijeg evropskog takmičenja, ali, nije kome je rečeno, već kome je suđeno. Na klupi je bio legendarni Mat Bezbi, a generacija koju je on predvodio bila je poznata kao “Bezbijeve bebe”.

    Tri glavne zvijezde Mančestera bile su Bobi Čarlton, Denis Lou i Džord Best. Čarlton je upravo te 1966. godine osvojio “Zlatnu loptu”, nagradu koja se dodjeljuje za najboljeg evropskog fudbalera. Samo dvije godine ranije Lou je bio osvajač “Zlatne lopte”, a još uvijek je rekorder po broju datih golova za engleskog velikana u jednoj sezoni, ukupno 46. Iza njega su Rud van Nistelroj sa 44 i Kristijano Ronaldo sa 42.

    Detalj sa meča iz Beograda, Foto: Politika/arhiva

    Što se tiče Džordža Besta, on je tih godina bio jedan od najpopularnijih svjetskih fudbalera, a i dan danas, ostao je jedna od najvećih legendi Junajteda. Igrajući na poziciji krila i ofanzivnog veznog u pet vezanih sezona bio je najbolji klupski strijelac, a za “Crvene đavole” postigao je ukupno 179 golova.

    Sav taj glamur, raskoš i snaga nijesu pomogli Junajtedu da dođe do povoljnog rezultata. Partizan je tada pred 55.000 navijača slavio sa 2:0 golovima Mustafe Hasanagića u 46. i Radoslava Bečejca u 58. minutu. Partizan je u revanšu poražen sa 1:0 na “Old Trafordu”, ali je prošao u veliko finale zbog bolje gol razlike. Kasnije, Partizan je u velikom finalu poražen od Real Madrida na “Hejselu” 2:1.

    Partizan je tog dana nastupao u sledećem sastavu: Milutin Šoškić, Fahrudin Jusufi, Ljubomir Mihajlović, Radoslav Bečejac, Branko Rašović, Velibor Vasović, Mane Bajić, Vladimir Kovačević, Mustafa Hasanagić, Jovan Miladinović i Josip Pirmajer.

    Čak sedmorica igrača iz tog sastava Junajteda – Šej Brenan, Toni Dun, Vilijam Foulks, Nobi Stajls, Džordž Best, Bobi Čarlton i Patrik Krirand – dvije godine kasnije su postali šampioni Evrope savladavši u finalu Benfiku sa ubjedljivih 4:1.

    Na kraju te sezone Partizan su praktično napustili svi najbolji igrači. Milutin Šoškić je otišao u Keln, Fahrudin Jusufi u Ajntraht iz Frankfurta, Velibor Vasović u Ajaks, a Vladimir Kovačević u francuski Nant.

    Decenijama je plasman Partizana bio najveći klupski uspjeh jugoslovenskog fudbala, sve do 1991. godine kada se Crvena zvezda popela na krov Evrope.

    Više o ostalim sportskim temama čitajte na portalu Indirekt.me

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci