More

    Ovo su 4 faze koje ćete svi proći od rođenja do smrti

    Članak portala Purpose Fairy izdvojio je četiri ključne faze života po legendarnom švajcarskom psihoanalitičaru Carlu Gustavu Jungu, te četiri temeljna arhetipa koje svako od nas prolazii.

    Tako osoba prolazi kroz sljedeće faze:

    # 1. Sportska faza

    U ovoj fazi svako od nas preokupiran je vlastitim izgledom, najčešće fizičkim. Plastično rečeno – tokom ovog vremena mnogi od nas gledaju se u ogledalo zapaženu količinu vremena i dive se onome što vide. Tijelo i izgled tada su ključni epiteti naše ličnosti.

    Ovo nema veze s uobičajenom ‘sportskom’ fazom i krilaticom ‘u zdravom tijelu zdrav duh’ već s nadmenošću i taštinom.

    # 2. Ratnička faza

    Nakon što smo shvatili sebe kao snagu karaktera skrivenu u fizičkom tijelu – kreće faza u kojoj želimo pokoriti čitav svijet, davati najbolje od sebe iz trenutka u trenutak, biti najbolji i izvući najbolje iz sebe, činiti ono što čine ratnici, i ponašati se u skladu s tim pravilima.

    Sada se upoređujemo, želimo drugog nadmašiti, želimo nadvladati okolinu i učiniti najviše što možemo, zato jer smo ratnici.

    # 3. Faza iskaza

    Došli smo u vrijeme kada smatramo da nismo učinili dovoljno da bismo se osjećali ispunjenima i bili srećni. Tražimo načine kako napraviti tu presudnu razliku i kako pomoći ostalima da to učine. Ulazimo u doba preokupacije načinima davanja.

    Novac, moć i posjedovanje više nam nisu cilj nego alat i više nismo priklonjeni tim stvarima kao nekoć – napokon smo shvatili da je život daleko više od materijalnog. Zarađuješ i dalje, prihvaćaš moć, zahvalan si zbog svega što posjeduješ, ali si svjestan svakog trenutka takve stvari možeš i izgubiti.

    Tražiš i pronalaziš načine kako sebe maknuti iz glavnog vlastitog fokusa i želiš drugima biti od koristi. Davanje postaje imperativ. Nakon što to shvatiš, otkrivaš kako je davanje i primanje, te gubiš sebičnost, ego i autocentričnost – ovaj svijet želiš napustiti kao bolja osoba.

    # 4. Duhovna faza

    Posljednja faza naših života je ona u kojoj shvatimo da niti jedna od prethodnih triju faza nemaju veze s onim što mi zaista jesmo. Shvatamo da smo daleko više od naših tijela, više od naših posjeda, više od naših prijatelja, nacije i sl.

    Otkrivamo kako smo duhovna bića koja žive ljudsko iskustvo, a ne ljudska bića s duhovnošću. Znamo da ovo nije naš dom i nismo ono što mislimo da jesmo. Nalazimo se na ovom svijetu ali nismo sazdani od njega. Posmatramo sebe iz drugih uglova.

    Možemo istupiti iz vlastitog mentalnog sklopa i razumjeti šire stvari, vidjeti stvari kakve one zaista jesu. Postali smo puki promatrači naših života. Ova filozofija prihvaćena je još od pamtivijeka i na nama je da je bolje percipiramo i otkrijemo.

    (dnevno.hr, R.M.)

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci