More

    Протојереј Мирчета Шљиванчанин: Врата Цркве су свима отворена

    Врата Цркве су свима отворена, као што је срце Христово отворено за све!

    У пету недјељу Часног поста, у Недјељу посвећену Светој Марији Египћанки, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света Литругија.

    Светом службом Божијом предстојао је протојереј Мирчета Шљиванчанин, саслуживали су му: Протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, јереј Лека Вујисић, као и протођакон Владимир Јарамаз.

    За пјевницом је пјевала мјешовита пјевница, као и храмовни хор ,,Свети Апостол и Јеванђелиста Марко” који води диригент мр Људмила Радовић.

    Свима сабранима обратио се протојереј Мирчета Шљиванчани.
    Он се у почетном дијелу свог пастирског обраћања осврнуо на само житије Преподобне Марије Египћанке, приликом чега је навео да је њен живот такав да и нас који живимо 17 вијекова касније поучава исто оно што је поучавало све људе кроз сва времена и све епохе, будући да Црква Божије није тек тако устројила и уредила да се у Петој седмици Часног поста прославља ова велика Божија угодница:

    “Зашто је Црква Божија одредила да ми који живимо у XXI вијеку читамо житије једне подвижнице која је живјела у IV вијеку, која је била велика грешница, а онда отишла у пустињу и подвизавала се 47 година?
    Нити ми живимо у пустињи, нити је већина нас грешници, каква је била Марија Египћанка. Али, зашто је онда Црква Божоја дала њен примјер, у чему ми то хришћани двадесет првог вијека можемо и требамо да се угледамо из живота те подвижнице, покајнице и шта из њеног живота можемо да научимо?
    Јер опет да поновимо, у Цркви ништа није случајно, ништа није тек тако дато, него у цркви све иам свој дубоки и спасоносни смисао.”
    – нагласио је он.

    Отац Мирчета је у наставку, додао да се из овог животописа Преподобне Марије Египћанке може јасно увидјети, да Господ својом љубављу, свакоме човјеку даје шасну да се спасе, будући да по ријечима оца Мирчете нема тога грешника који може бити отписан за Бога:

    “Читајући ово житије, мени се чини да најприје из њега можемо да видимо да Господ даје свакоме шансу, да је дошао да спасе све људе, свакога човјека. То значи да нема грешника отписанога за Бога!
    Јер, Христос је управо дошао да да  живот за гријехе цијелога свијета, за сваког човјека и то значи да врата цркве Божије никоме нису затворена, то значи да свако може да дође Господу и да врата Цркве Божије, као мјеста гдје се сједиеујемо са Богом су отворена свима! Али, само ако желимо на њих да уђемо.”

    Он је осим претходне поуке истакао да постоје још двије поуке на које можемо обратити пажњу, наводећи да другу поуку ове приче краси величина и снага покајања која јесте наша истинска и поуздана нада да њоме устајемо за нови живот:

    “Друга поука из овог житија подједнако важна нама хришћанима двадесет првог вијека, баш као и онима ранијих вјекова јесте величина покајања. Колико је само велико покајање Марије Египћанке? Оно показује да Бог од највећег грешника може начинити светитеља. И то јесте наша нада!
    То је нама охрабрење. То је нама оснажење да идемо Божијим путем. Па и када гријешимо, и када падамо, да увијек покајањем устајемо за нови живот у Христу. А Бог ће нам дати благодат, Бог ће нам дати силу, кад је дао таквој грешници каква је Марија Египћанка била, а коме онда неће дати силу да иде Његовим путем?”

    Као трећу поуку, отац Мирчета је издвојио јасну поруку да када кренемо тим Божијим путем, врлинским животом, нипошто се не смијемо вратити на стари, пређашњи начин живота, те да је потребно да сав свој труд и снагу уложимо да идемо тим и таквим путем:

    “Трећа поука из овог житија коју сви можемо да научимо је да када кренемо Божијим путем да се не враћамо на стари живот. Да се не окрећемо назад, него, да идемо напријед према Христу, према Царству Божијем и да све  уложимо, да уложимо сав труд да идемо таквим путем. Е тако је живјела Марија Египћанка, пуних 47 година у пустињи. Ето нам дивног примјера!” – поручио је он.

    БЕСЈЕДА ПРОТОЈЕРЕЈА МИРЧЕТЕ ШЉИВАНЧАНИНА
    Такође, током службе, отац Мирчета је напоменуо да у оквиру циклуса предавања током Васкршњег поста, имамo част да угостимо у нашем Храму протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу, иначе бившег ректора Богословије у Призрену, као и дугогодишњег пријатења и сарадника блаженопочившег Патријарха српског г. Павла. Наиме, на позив нашег свештеног братства и наше хришћанске заједнице у Подгорици, прота Милутин ће сјутра у понедјељак 15. априла 2019. године, са почетком у 19 часова, говорити на вечери посвећеној Патријарху Павлу.

    Извор: https://www.hramvaskrsenja.me/

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci