More

    Званично отворен деветнаести Православни дјечији сабор

    Свечано отварање деветнаестог Православног дјечијег сабора започелa је Ана Петровић, представница вјеронауке са Цетиња, која се осврнула на значајне јубилеје којима је посвећен данашњи Сабор, као и на историјат Митрополије црногорско-приморске.

    Након њеног обраћања, Сабор је поздравио господин Рајко Радусиновић, предсједник ЦО Цетиње.

    Господин Радусиновић је поздравио представника дипломатског кора Руске амбасаде Кирила Крижу; секретара Секретаријата за културу, спорт и младе пријестонице Цетиње, Станка Марковића; директорку ОШ „Његош“ са Цетиња, Новку Милошевић; директорку ОШ „Ловћенски партизански одред“ са Цетиња, Сандру Бјеговић; као и директорку ЈПУ „Загорка Ивановић“ са Цетиња, Сенку Вуксановић и све присутне, госте и учеснике Сабора.

    Предсједник Црквене општине Цетиња је најавио и поздравно слово Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија.

    Митрополит Амфилохије је уживо преко видео-бима у своје име и у име Владике Кирила и Владике Методија, из далеке Јужне Америке, поздравио све сабране.

    Поздрављамо из Храма Светога Саве из Буенос Аиреса, из Аргентине наш деветнаести Дјечји сабор на Цетињу са оним поздравом који је поздрав тога сабора „Како је дивно кад браћа живе заједно“!

    Наша дјецо, наша браћо који сте на Цетињу, ми који смо овдје у Аргентини, ја као Митрополит црногорско-приморски и двојица наших епископа: нови Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички Кирило и наш нови владика диоклијски Методије, поздрављамо вас са радошћу желећи да се наша дјеца заједнички радују овом дивном сабрању на Цетињу и да заједно са нашим владиком Јоаникијем прославимо Христа Господа и све свете Његове.

    У исто вријеме да заблогадаримо и цариградском Патријарху који је ових дана, мога имењака, са којим сам се сретао у своје вријеме на светом острву Патмосу, старца Амфилохија прибројао лику светих.

    Старац Амфилохије Макрис је велики светитељ савремене Цркве Божије а у исто вријеме и велики љубитељ дјеце не само на Патмосу него широм свијета. Нека би његов благослов почивао на нашој дјеци сабраној на Цетињу код ћивота Светог Петра Цетињскога, испод Ловћена Светога Петра Другога Ловћенскога Тајновидца и Светога оца нашега Јоаникија свештеномученика и са њим пострадалих свих свештеномученика и новомученика наше Цркве и народа.

    Благослов из Буенос Аиреса свима вама! Нека би Господ укријепио и вас и нас, да у љубави Божијој прослављамо и овај данашњи дан и да се сретамо и на овом сабору и да се сретамо, ако Бог да, и убудуће на Дјечјим саборима и свим другим саборима у престоном граду Цетињу. Амин, Боже дај!

    Након Митрополитовог поздрава, Владика Јоаникије се обратио прије свега дјеци, говорећи им о смислу школе и школовања. Нагласио је да, осим значаја стицања нових знања, школовање посједује и друге веома битне димензије, као што су дружење, стасавање у заједници, сазревање…

    Својим архијерејским благословом Преосвећени владика Јоаникије отворио је деветнаести Православни дјечији сабор.

    Извор: Митрополија

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci