More

    Kockasti ili Orlovi: Čiji put će trajati duže? (ANKETA)

    Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji neće igrati Crna Gora,  a čast nekadašnje države čiju su fudbalsku reprezentaciju nazivali evropskim Brazilcima, braniće Hrvatska i Srbija.

    Sigurno da je mnogo onih i u našoj državi koji će se opredijeliti za jednu od ove dvije selekcije na Mundijalu,  a biće i onih koji će navijati za obje.

    Hrvatska je debitovala na Mundijalima 1998. godine i već na tom svom prvom nastupu zasijenila fudbalski svijet. “Vatreni” su predvođeni selektorom Miroslavom Ćirom Blaževićem uspjeli da stignu do treće pozicije, a glavni “džoker”, Davor Šuker bio je najbolji strijelac prvenstva.

    Iste godine SR Jugoslavija je stigla do osmine finala, a tim u kojem su bili jedan Savićević, Mijatović, Stojković bio je tog ljeta favorit iz sjenke, i da nije bilo one čuvene Peđine prečke sa penala protiv Holandije, možda bi se bivši saigrači iz reprezentacije sreli već u Francuskoj.

    Kad nije htjelo na Mundijalu sastali su se u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000., ali o tim utakmicama ćemo drugom prilikom.

    Četiri godine nakon Francuske, na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji nije tada bilo SR Jugoslavije, a Hrvati su eliminisani već u grupi, kada su dalje prošli Italija i Meksiko. U Njemačkoj 2006. igrala je Srbija i Crna Gora posljednji put zajedno, a tu je bila i Hrvatska, međutim nisu se proslavili ni jedni ni drugi. Takmičenje u grupi bilo im je krajnji domet. Hrvati nisu mogli protiv Brazila i Australije, a Srbi i Crnogorci protiv Argentine, Holandije i Obale Slonovače, pa sun a posljednjem mjestu završili takmičenje.

    U Južnoafričkoj Republici debitantski nastup samostalne Srbije, ali i pored pobjede nad favorizovanom Njemačkom, porazi protiv Gane i Australije “Orlovima” nisu dali dalje. Hrvata nije ni bilo na prvom Mundijalu odigranom na Crnom kontinentu.

    Svjetsko prvenstvo u Brazilu prije četiri godine Srbija je preskočila, dok je Hrvatska nakon poraza od domaćina i Meksika, kući morala prije nokaut faze. Sve u svemu, najviše vrijedno pomena su rezultati napravljeni 1998. kada je još uvijek bilo zaostavštine u timovima iz bivše Juge.

    Da li će nakon 20 godina napokon uspjeti nekadašnja braća, Hrvati i Srbi uspjeti da ostvare plasman u drugi krug saznaćemo za nešto više od 20ak dana, a realnih šansi imaju oba tima.

    Hrvatska je u grupi “smrti” sa Argentinom, Nigerijom i debitantom Islandom i imaće veoma težak zadatak da izbori plasman u drugi krug. Neće mnogo biti lakše ni Srbiji, koja igra u grupi sa glavnim favoritom šampionata, a tu je i najprijatnije iznenađenje prošlog Mundijala, ekipa Kostarike koju predvodi golman Reala Kejlor Navas, a tu je i neugodna Švajcarska.

    Svakako da je Hrvatska igrački od Srbije potkovanija za šampionat u Rusiji. Tu su čak tri igrača koja su igrala ovogodišnje finale Lige šampiona, Realovi Luka Modrić i manje opasni Mateo Kovačić, kao i član “Redsa” Dejan Lovren. Klasu čine i iskusni Mario Mandžukić iz Juventusa, Ivan Perišić napadač Intera, Ivan Rakitić iz Barselone, te Bundesligaši Marko Pjaca i Andrej Kramarić. Uz igrače iz ostalih timova manjeg kvaliteta i dva iz domaće lige Hrvatska je po nama sa većim šansama da napravi bolji rezultat od susjeda.

    Srbima, koji imaju igračkog potencijala, najveći problem možda bude smjena selektora koja je uslijedila odmah nakon završetka kvalifikacija. Sigurno da bi doprinos Slavoljuba Muslina bio mnogo veći od Mladena Krstajića, koji bukvalno debituje u ovoj ulozi. Selektor “Orlova” napravio je nekoliko poteza koji nisu baš sa oduševljenjem prihvaćeni, a onaj najčudniji je uzimanje kapitenske trake Branislavu Ivanoviću.

    Najzvučnija imena srpskog tima su Nemanja Matić iz Mančester junajteda, Sergej Milinković Savić iz Lacija, Aleksandar Kolarov iz Rome, ali se računa i na kvalitet Dušana Tadića, Branislava Ivanovića, Filipa Kostića. Ipak, “Orlovi” će se u odnosu na Hrvatsku više morati oslanjati na timski duh, što će svakako biti veliki izazov za mladog selektora.

    Pripremni meč Srbije protiv Čilea nije mogao da ohrabri srpske navijače, dok pristalice “Vatrenih” mogu biti zadovoljni izdanjem njihovih miljenika u prvih 45 minuta protiv Brazila. Forma će se brusiti u još po jednom prijateljskom susretu, a onda u trku sa najboljim selekcijama svijeta kreću Srbija i Hrvatska, a mi jedva čekamo da vidimo ko će više da dogura. Mi i jednima i drugima želimo sreću i što duži put!

    Ko će dalje dogurati:

    Pogledaj rezultate

    Loading ... Loading ...

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci