More

  Zakon u Filipinima – želiš da diplomiraš, moraš da posadiš 10 stabala!

  Učenici i studenti moraju da posade najmanje 10 stabala kako bi završili osnovnu, srednju školu i fakultet, predviđa novi zakon donijet na Filipinima.

  Novi filipinski zakon zahtijeva od svih maturanata i studenata da posade najmanje 10 stabala pre nego što diplomiraju.

  Vlasti se nadaju da će ovim zakonom formalizovati tradiciju sadnje drveća nakon diplomiranja, kao i da će to biti od pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

  Zagovornici novog zakona kažu da bi zakon mogao da dovede do čak 525 milijardi stabala zasađenih u jednoj generaciji, ako se svi budu pridržavali pravila.

  “S više od 12 miliona učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet miliona učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500.000 diplomaca na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno sprovede, osiguraće da se godišnje posadi najmanje 175 miliona novih stabala. Tokom jedne generacije, u okviru ove inicijative, može se posaditi i do 525 milijardi stabala”, rekao je Gari Alehano, autor predloga.

  Stabla će se saditi po mangrovama, postojećim šumama, nekim zaštićenim područjima, vojnim poligonima, napuštenim rudarskim lokacijama i odabranim urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave.

  Pored neposrednog uticaja drveća na apsorciju ugljen-dioksida, filipinske vlasti se nadaju da će zakonodavstvo pomoći da buduće generacije imaju razvijenu svest o životnoj sredini i da će u budućnosti dovesti do daljih ekoloških inicijativa.

  National geographic

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci