“logo”/
Armando Dijego Maradona. Živa legenda fudbala. Uz Pelea zvanično najbolji igrač svijeta svih vremena. Osvajač Svjetskog prvenstva sa Argentinom 1986.

Rođen je 30. oktobra 1960. u Buenos Airesu. Usmjeren je kao veoma mlad na fudbal, ali je zabrinjavala njegova sićušna građa. Deset dana prije 16. rođendana odigrao je svoj prvi profesionalni meč, a nakon tri odlične sezone za Argentinos juniorse, uslijedilo je utrkivanje evropskih velikana za mladim Dijegom.

Ostao je ipak u Argentini do 1981. nastupajući za Boku Juniors, a u dresu Barselone je debitovao na evropskom tlu. Božanski status stekao je u Napoliju, sa kojim se dva puta popeo na “krov” Apenina, a u Napulj je donio i prvi evropski trofej, tadašnji Kup UEFA.

Za reprezentaciju je debitovao 1977. godine,  ali za Mundijal 1978. nije uvršten u spisak tadašnjeg selektora Luisa Cezara Menotija. Predvodio je juniorsku reprezentaciju Argentine 1979. koja je u Japanu postala prvak svijeta. Na najvećoj smotri reprezentativnog fudbala debituje u Španiji 1982, a u besmrtnost je ušao četiri godine kasnije u Meksiku.

Na tom Mundijalu ostaće upamćena njegova rola u meču sa Engleskom. Postigao je dva gola. Jedan je dao rukom (Božja ruka), a drugi nakon što je predriblao polovinu protivničkog tima.

Argentinci su na tom prvenstvu, u dramatičnom finalu, savladali ekipu Zapadne Njemačke rezultatom 3:2 i drugi put u istoriji osvojili Zlatnu boginju.

Nastupao je i na Mundijalima 1990. i 1994. U Italiji je stigla osveta od Njemačke, koja je “Gaučose” porazila u finalu 1:0, dok je u SAD-u bio pozitivan na doping testu, pa je ranije od ostalih saigrača morao kući.

Poslednji put kada je zajedno plakala cijela Jugoslavija (VIDEO)

Maradona je imao brojne afere tokom karijere, a  najčuvenija je ona sa kokainom. Prvi put je bio pozitivan na ovu drogu 1991. godine, zbog čega je dobio suspenziju 15 mjeseci neigranja. Godine 1994. je izašao na naslovnice novina i zbog toga što je jednog novinara gađao iz vazdušne puške.

Veliki prijatelj je bio sa Fidelom Kastrom, a film o najvećem argentinskom fudbaleru, na lično insistiranje Maradone, snimio je srpski reditelj Emir Kusturica.

Izvor: Mundijal.me