“logo”/

Broj zaposlenih u crnogorskim lokalnim samoupravama porastao je za skoro 400 u toku protekle tri godine, saopštio je Institut alternative na osnovu zvaničnih podataka Vlade Crne Gore. To desilo u periodu kada je Vlada donosila planove i strategije da se smanji broj zaposlenih.

Broj zaposlenih najviše je porastao u Kotoru i Rožajama, za 189, Tivtu za 160 i Podgorici za 138.

“Ovo se sve desilo u periodu kada je Vlada donosila planove i strategije da se smanji broj zaposlenih. U 2015. godini, sa 16 opština, potpisani su i ugovori o reprogramu poreskog duga”, navodi se u saopštenju IA.

Upozoravaju da, sve opštine nijesu ispoštovale ugovorne obaveze da smanje broj zaposlenih.

“Primjera radi, broj zaposlenih u Rožajama skoro se udvostručio – sa 235 u 2014. godini na 424 u 2017. godini”, upozorava IA.

Pozitivan primjer su Opštine Žabljak i Kolašin koje su prepolovile broj zaposlenih.

Infografik je izrađen u okviru projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!” koji sprovode Institut alternativa, Bonum, Natura, Novi horizont i Centar za istraživačko novinarstvo, a finansiraju Evropska unija u okviru programa podrške razvoju lokalnih organizacija civilnog društva i Balkanski fond za demokratiju (BTD), projekat Njemačkog Maršalovog fonda SAD (GMF). Sadržaj infografika predstavlja isključivu odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stavove donatora.

Izvor: RTCG portal