More

  Novi Zeland i Danska najmanje korumpirane zemlje, a Crna Gora?

  Crna Gora se prema najnovijem Indeksu percepcije korupcije Transparency International nalazi na 64. poziciji od ukupno 180 zemalja.

  Kada je riječ o regionu, najbolje je plasirana Slovenija koja zauzima 34. mjesto sa 61 bodom, potom slijedi Hrvatska koja je zauzela 57. mjesto na listi sa 49 bodova. Srbija je ocijenjena sa 41. bodom i plasirana je na 77. mjestu liste, Kosovo se nalazi na 85. mjestu sa 39 bodova, slijedi BiH koja zauzima 91. mjesto, a najgore je plasirana je Makedonija. Njoj je pripalo 107 mjesto na listi i 35 bodova.

  Listu najmanje korumpiranijih zemalja svijeta predvodi Novi Zeland, a potom slijedi Danska, Finska, Norveška, Švajcarska, Singapur, Švedska, Velika Britanija, Kanada, Luksemburg, Holandija, Njemačka, Australija, Hong Kong, Island, SAD, Austrija, Belgija, Irska i Japan.

  Sirija, Južni Sudan i Somalija su najkorumpiranije i imaju najlošije ocjene 14, 12 i 9 .

  Analiza rezultata, navode u TI, pokazuje da zemlje s najmanjom zaštitom za novinare i nevladine organizacije (NVO) ujedno imaju i tendenciju za najgore stope korupcije. Analiza ujedno pokazuje da novinari i aktivisti u korumpiranim zemljama svaki dan rizikuju svoje živote u nastojanju da progovore.

  Interaktivnu mapu korupcije možete pogledati OVDJE.

  Izvor: Buka

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci