More

  SINJAJEVINA – NAJVEĆI PAŠNJAK NA BALKANU! (FOTO)

  Sinjajevina je prostrana crnogorska planina koja leži između kanjona Tare, Šaranaca, Jezera drobnjačkih, rijeke Tušine i strana Gornje Morače i Pčinje. Prostire se na dužini od 35 do 40 km, široka je od 10 do 15 km.

  Nadovezujući se na visoravan Durmitora i protežući se od Žabljaka prema jugoistoku, oivičena sa sjeveroistočne strane kanjonom Tare, a sa jugozapadne strane kanjonom Morače, sa dva najveća i najimpozantnija crnogorska riječna kanjona, proteže se sve do kolašinskih i mojkovačkih udolina, na suprotnoj strani. Na sjeverozapadnoj strani su kanjoni Tušinje  i Bukovice, koji planinu oivičavaju sa te strane.

  Priroda sjevera Crne Gore

  Sinjajevina je uz to u centralnom dijelu najvrletnijeg planinskog područja Crne Gore, okružena planinskim masivima gdje su lednička i tektonska dejstva bila odlučujuća i dramatična. Mada, jedan dio Sinjajevine, u koji se sa jugoistoka iz pravca Kolašina uvlači i zasijeca dugačka dolina Donjeg i Gornjeg Lipova, kroz koju teče Plašnica kao pritoka Tare, okružen je impresivnim vrhovima i visokim stenovitim liticama.

  Najviši vrhovi Sinjajevine su: Babji Zub (2277 m), Vranova Glava (2215 m), Jablanov Vrh (2203 m), Gradište (2174 m), Sto (2172 m), Savina greda (2101 m)…

  Jablanov vrh, FOTO: Mićo Baltić

  Pretpostavlja se da su preko površi Sinjajevine nekada tekle rijeke, o čemu govori ogroman broj suvih dolina, njihova razgranatost irazličitost. Dakle, fluvijalna erozija, nekada očigledno vrlo razvijena,ostavila je svoje tragove – fosilne riječne doline kroz koje sada ne protiču riječni tokovi.

  Grkovsko jezero, FOTO: Mićo Baltić

   S površinom pašnjaka od 120.000 ha, na kojem se može napasati stotine hiljada ovaca, Sinjajevina spada među  pašnjačko-stočarske planine. Bezvodnost na velikom dijelu visoravni, doprinijela je fami o surovim uslovima na goloj Sinjajevini.

   

  Međutim, vjekovnim stočarenjem stvorena je široka mreža planinskih staza, dok su mnoge staze do centralnog dijela planine danas pretvorene u asfaltne puteve, pa je današnja planinarska posjeta sa skoro svake strane Sinjajevini značajno olakšana.

  Moba kosača, Sinjajevina nekad…

  Prostrana površina planine Sinjajevine, oivičena veličanstvenim kanjonom rijeke Tare i ukrašena Zabojskim jezerom, sa odličnim terenima za skijaške nordijske discipline, prestavlja bogom dani predio za razvoj planinskog turizma. Odlikuje se sa jednostavnošću prirodnih oblika i dobrim potencijalnim mogućnostima za pojedine zimske sportove, ljetnju rekreaciju i planinarenje.

  FOTO: Mićo Baltić


  FOTO: ШАРАНЦИ ПЛЕМЕ

   

  Izvori: Priroda sjevera Crne Gore, Montenegro travel, Mićo Baltić, Visokogorci Crne Gore , Šaranci pleme

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci