More

  Podgorica: ,,Stan na dan” zatvara hotele?!

  Pored šverca cigareta, alkohola i druge robe, unosan posao je odavno i izdavanje stanova na duže, a posljednjih godina i na sat, dan, dva bez plaćanja poreza. Cijena po danu uglavnom se kreće od 15 do 40, a nerijetko i 50 eura.

  U ovu sivu zonu država, koja gubi ne male prihode, još praktično nije ni zavirila. Nema zvaničnog podatka koliko se stanova u Crnoj Gori izdaje i koliki su prihodi od toga. Imaju samo ranije podatke iz nekih Vladinih strateških dokumenata koji govore da su podstanari blizu 18.500 porodica sa oko 60.000 članova.

  Na drugoj strani se procjenjuje da ima oko 60.000 praznih stanova. Za sada nema odgovora na pitanje koliko država gubi od ovog nelegalnog biznisa. Nema preciznog odgovora ni na pitanje koliko dobija od onog malog broja koji plaćaju porez na rentiranje stanova jer se prihodi od poreza na taj način ne razvrstavaju.

  U Poreskoj upravi su Pobjedi kazali da imaju samo kumulativne cifre.”U prošloj godini je ukupno (bruto) naplaćeno 147,22 miliona eura poreza na dohodak fizičkih lica. Od toga je po osnovu poreza na prihod od imovine i imovinskih prava prihodovano 3,49 miliona eura”, naveli su iz Poreske uprave.

  Oni su objasnili da je nemoguće izvesti podatak koliko je od ovih 3,49 miliona eura država prihodovala od rentiranja stanova jer sistem kumulativno evidentira. A oni koje pogađa nelegalno rentiranje stanova kažu i da je svih tri i po miliona samo od rentiranja stanova – malo je.

  Do sada su u žalbama bili najglasniji hotelijeri, koji su se obraćali državi obavještavajući da im renta stanovi otimaju goste i da postoji opasnost da će početi da zatvaraju hotele. Upozorili su da se na Primorju čak cijele zgrade (stanovi) izdaju kao hotelske sobe, a vlasnici ne plaćaju porez. Oni su tražili i pomoć inspekcije. Predlagali su da ne bi trebalo dozvoliti da se stanovi izdaju na period kraći od 60 dana i da to mora biti jasno zakonski regulisano. Za sada je sve u inicijativama.

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci