More

  MVP o demarkaciji sa Kosovom: Moguće tehničke korekcije granice

  Potpisivanje zajedničke izjave, odnosno aneksa sporazuma o demarkaciji granice između Crne Gore i Kosova, predstavlja značajan iskorak u pravcu daljeg unapređenja sveukupnih odnosa dvije države, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

  Kako je iz MVP saopšteno Televiziji Crne Gore, potpisivanjem zajedničke izjave predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i predsjednika Kosova Hašima Tačija ohrabruje se Skupština Kosova da na temeljima međusobnog povjerenja i dobre volje, poštujući princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ratifikuje Sporazum o državnoj granici Crne Gore i Kosova.

  “Deklaracijom se, nakon ratifikacije, predviđa formiranje zajedničke radne grupe za obilježavanje granične linije, što shodno članu 7 Sporazuma predstavlja završnu fazu demarkacionog procesa, i ostavlja mogućnost za eventualne tehničke korekcije prilikom delimitacije na terenu”, saopštili su iz MVP.

  Navode i da se zaokruživanjem pitanja demarkacije još jednom od susjednih država, Crna Gora potvrđuje, kao odgovorna i kredibilna članica NATO.

  “Štiteći svoje interese, u kontinuitetu Crna Gora doprinosi stabilnosti i evropskoj perspektivi regiona, što je između ostalog u skladu i sa nedavno usvojenom Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan”, poručuju iz MVP.

  Skupština Kosova danas će održi redovnu sjednicu na kojoj će raspravljati o predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma s Crnom Gorom o demarkaciji granične linije.

  Antena M

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci