“logo”/
Potpisivanje zajedničke izjave, odnosno aneksa sporazuma o demarkaciji granice između Crne Gore i Kosova, predstavlja značajan iskorak u pravcu daljeg unapređenja sveukupnih odnosa dvije države, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je iz MVP saopšteno Televiziji Crne Gore, potpisivanjem zajedničke izjave predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i predsjednika Kosova Hašima Tačija ohrabruje se Skupština Kosova da na temeljima međusobnog povjerenja i dobre volje, poštujući princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ratifikuje Sporazum o državnoj granici Crne Gore i Kosova.

“Deklaracijom se, nakon ratifikacije, predviđa formiranje zajedničke radne grupe za obilježavanje granične linije, što shodno članu 7 Sporazuma predstavlja završnu fazu demarkacionog procesa, i ostavlja mogućnost za eventualne tehničke korekcije prilikom delimitacije na terenu”, saopštili su iz MVP.

Navode i da se zaokruživanjem pitanja demarkacije još jednom od susjednih država, Crna Gora potvrđuje, kao odgovorna i kredibilna članica NATO.

“Štiteći svoje interese, u kontinuitetu Crna Gora doprinosi stabilnosti i evropskoj perspektivi regiona, što je između ostalog u skladu i sa nedavno usvojenom Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan”, poručuju iz MVP.

Skupština Kosova danas će održi redovnu sjednicu na kojoj će raspravljati o predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma s Crnom Gorom o demarkaciji granične linije.

Antena M