More

  Đurđevdansko kolo – decenija prijateljstva i tradicije (FOTO, VIDEO)

  Ansambl narodnih igara i pjesama ,,Đurđevdansko Kolo” slavi ove godine deseti rođendan. Osnovan je pod blagoslovom Mitropolita Amfilohija, a  trenutno broji oko 250 članova, od najmlađih članova, do starijih i iskusnih veterana. Učvrščivanje dugogodišnjih prijateljstava, druženja, očuvanje tradicionalnih vrijednosti ovih krajeva, stvarani su na desetinama zajedničkih putovanja.

  A, nastupali su na mnogobrojnim festivalima širom regiona, ali i Evrope – u Grčkoj ,Bugarskoj, Austriji, Makedoniji ,Srbiji…

  Prenosimo vam njihove impresije sa poslednjeg, festivala veterana u Kraljevu.

  ,,Upravo smo se vratili sa festivala veterana održanog u Kraljevu. To je festival koji tradicionalno svake godine ugosti blizu 1000 veterana i rekreativaca. Mi smo bili i prošle godine i nadamo se da ćemo ići i naredne, jer nivo organizacije, veliki broj kulturno umjetničkih društava, čini ovaj događaj posebnim. Sada se spremamo za Vrnjačku Banju gdje smo takođe tradicionalni gosti svake godine. A potom putovanja na festivale u Trebinje, Beograd…”, kazali su nam iz ,,Đurđevdanskog kola” , uz poziv za sve zainteresovane, bez obzira na uzrast, da im se pridruže.

  Sale za vježbanje su u Zagoriču u zgradama stare vojne radionice.  Upis novih članova se vrši u toku cijele godine mada je preporuka, da je najbolje početi u septembru.

  Društvo ima tri umjetnička rukovodioca, a to su Nikola Zeljug, Vladimir Milunović i Ivana Gajić i oni su raspoređeni po grupama od 4 do 60 godina.

  Pogledajte snimak sa jednog od brojnih nastupa Đurđevdanskog kola:

  A ovako su nas predstavili na Krfu, u Grčkoj:

  A evo i jednog na domaćem terenu. Uživajte:

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci