More

    NIKŠIĆANIN KOJI JE POGAĐAO PROTIV PELEOVOG SANTOSA, RUŠIO LIVERPUL I TOTENHEM

    Napadači su oduvijek bili najtraženiji igrači u svijetu fudbala. Tako je bilo prije 50 godina, a tako je i danas. Onaj koji zna da postigne pogodak uvijek izrasta u prvu zvijezdu ekipe i teško da mu ko može pomrsiti slavu.

    Nije bilo lako nakon Drugog svjetskog rata razmišljati puno o fudbalu, zemlja je bila siromašna, ophrvana problemima i na novom početku. Ipak, ko je imao vremena i koga je “bubamara” privlačila, kao Nikšićanina Vojina Lazarevića, mogao je da se vine u neslućene visine, a upravo je ovaj legendarni golgeter dotakao fudbalske visine i postao legenda ne samo nikšićkog, već i crnogorskog i jugoslovenskog fudbala.

    Lazarević, rođen sada već daleke 1942. godine, postao je legenda Crvene zvezde, ali je prije toga itekako znojem i krvlju natopio dres lokalne Sutjeske. Upravo je sve krenulo kraj Bistrice 1962. godine, a Lazarević je u Sutjesci igrao pune četiri godine postigavši 74 pogotka. Tri puta je bio najbolji strijelac Istočne grupe druge lige, a 1962. i najbolji igrač drugog ranga takmičenja.

    Prelazak u Beograd

    Sve ovo ga je preporučilo velikanu jugoslovenskog fudbala, Crvenoj zvezdi, pa je ovaj Nikšićanin dres beogradskog kluba zadužio 1966. godine i u njemu odigrao puno velikih utakmica i slobodno možemo reći, nadavao se golova koje će navijači na “Marakani” pamtiti dugo.

    Lazarević se u Zvezdi potpuno afirmisao. Pune četiri sezone ostao je u ulici Ljutice Bogdana i u tom mandatu odigrao 112 utakmica uz čak 70 postignutih golova.

    Nakon dvogodišnje epizode u Liježu i Nansiju, Lazarević se 1972. godine vratio u Zvezdu i opet u crvenom-bijelom dresu pružao najbolje partije u karijeri. Ostao je u Zvezdi još dvije godine, a na kraju, za beogradski klub je odigrao 360 utakmica i postigao 230 pogodaka. Kada je riječ o prvenstvenim mečevima, igrao je na 163 utakmice i pogodio mrežu 106 puta. U Kupu Jugoslavije na 21 utakmici postigao je 10 golova, dok je u evro-kupovima bio fantastičan – 18 golova na 30 utakmica. U prijateljskim i revijalnim mečevima nastupio je 146 puta i bio strijelac 96 pogodaka.

    Liverpul, Totenhem…

    Kakvom kalibru napadača je pripadao Lazarević govori i činjenica da je golove postizao bez obzira o kakvom se protivniku radilo. Status legende najviše je zavrijedio kada je postigao pogodak protiv Liverpual na legendarnom “Enfildu”.

    Bilo je to 1973. godine u okviru drugog kola Kupa šampiona. Nakon što je Zvezda u prvom meču slavila sa 2:1 u Beogradu, uslijedio je revanš u Engleskoj i opet je Zvezda dobila sa 2:1. Upravo su crveno-bijeli poveli golom Lazarevića u 60. minutu, da bi “Redsi” poravnali u 83. preko Krisa Loulera. Ipak, pobjedu i prolazak dalje Beograđanima donio je Slobodan Janković golom u 90. minutu.

    Samo godinu dana ranije Lazarević je bio akter još jednog sjajnog meča. Totenhem je gostovao na “Marakani” u revanš meču osmine finala Kupa UEFA nakon što je engleski klub u prvoj utakmici slavio sa 2:0.

    Upravo je Lazarević uspio da donese pobjedu Zvezdi od 1:0, ali to nije bilo dovoljno za prolazak. Utakmica je ostala upamćena po sjajnom ambijentu na tribinama i jednom navijaču koji je na stadion uspio da unese pijetla, simbol londonskog kluba.

    Golovi protiv Peleovog Santosa

    Tog 10. septembra 1969. godine legendarni brazilski Santos sa čuvenim Peleom, zaigrao je na beogradskoj “Marakani” protiv Zvezde u sklopu evrospke turneje.

    Pred tačko 67 hiljada navijača dva kluba su odigrala 3:3, a sva tri gola za Zvezdu postigao je Lazarević. Nikšićanin se tada u najboljem svijetlu poredstavio jednom od najvećih fudbalera svih vremena, a tri puta je na centaršuteve Džajića tresao mrežu Santosa.

    Strijelci za brazilsku ekipu bili su Pele (jedan gol) i Edu (dva).

    Trofeji, priznanja…

    Lazarević je šampion Jugoslavije bio je četiri puta – 1968, 1969, 1970. i 1973. godine, a Kup je osvajao 1968. i 1970. godine. Najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije bio je dva puta – 1968/69. sa 22 pogotka i 1972/73, kada je bio strijelac 25 golova. Čak pet puta bio je najbolji strijelac Crvene zvezde (1967, 1968, 1969, 1972. i 1973. godine).

    Na vječnoj listi Zvezdinih golgetera u evropskim takmičenjima nalazi se na petom mjestu, iza Kostića, Filipovića, Ostojića i Savića, sa 18 pogodaka, kao i među 20 fudbalera sa najviše mečeva u Evropi (30). Odigrao je 163 prvenstvena meča, po čemu sa Ljubišom Spajićem dijeli 21. poziciju na vječnoj listi, a kada je riječ o postignutim pogocima, sa 106, nalazi se na 4. mjestu, iza Kostića, Džajića i Savića. U samom vrhu je i po ukupnom broju zvaničnih utakmica i golova koje je postigao.

    Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je pet mečeva i postigao jedan pogodak.

    Više o sportskim temama čitajte na portalu Indirekt.me

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci