More

    ZLATNA ERA BUDUĆNOSTI: KADA JE “MORAČA” BILA MALA DA PRIMI SVE KOJI ŽELE DA GLEDAJU ODBOJKU

    Početak 21. vijeka bio je jako plodonosan za crnogorsku klupsku odbojku, naročito za ekipe Budućnosti i Budvanske rivijere.

    Budućnost, najstariji crnogorski odbojkaški klub osnovan još daleke 1936. godine, sa velikom tradicijom, velikim brojem igrača, predstavljao je decenijama perjanicu ovog sporta u našoj zemlji.

    Od 1991. godine odbojkaši podgoričkog kluba počeli su da se takmiče u najelitnijem rangu tadašnje jugoslovenske odbojke. Zlatne godine za Budućnost nastupile su na samom početku 21. vijeka. Te 200. godine osvojen je prvi veliki trofej – Kup Jugoslavije. Tada je u finalu pobijeđen beogradski Partizan i to nakon velikog preokreta. Vodili su Beograđani 2.0 u setovima, ali je mladi trenerski vuk Igor Kolaković tada pokazao od kakvog materijala je satkan i njegova ekipa je dopšla do velikog, istorijskog preokreta prigrlivši trofej.

    Dvije godine kasnije Budućnost se popela na stepenik više i postala šampion Jugoslavije. U velikom finalu pobijeđen je najveći rival, Budvanska rivijera, 3:1. Stariji ljubitelji odbojke sa nostalgijom se sjećaju fantastične, gotovo fudbalske atmosfere u krcatoj “Morači”. Pristalice i jednog i drugog kluba pristigle su tada u najveću crnogorsku dvoranu, a Budućnost je nošena sjajnom podrškom stigla do velikog trofeja.

    Foto: OK Budućnost

    Skoro 20 godina kasnije ostaje žal što se takva atmosfera i ljubav prema odbojci danas mogu vidjeti samo na snimcima i nažalost, teško mogu zamisliti u sadašnjosti.

    Sastav ekipe Budućnosti: Steljić, Čajić, Radić, Dangubić, Racković, Ivković, Marić, Kobiljski, Ilić, Živković, Vuković, Popović. Trener: Igor Kolaković.

    Rivalitet između Budućnosti i Budvanske rivijere bio je veliki, ali ništa manje nije bilo uzbudljivo ni protiv Vojvodine. Upravo je novosadski klub bio rival ekipi Budućnosti u finalima tadašnje Prve lige Srbije i Crne Gore i to 2005. i 2006. i oba puta Podgoričani su slavili u uzbudljivim finalnim mečevima.

    Prepune hale u Novom Sadu i Podgorici, mnogo uzbudljivih mečeva i dva trofeja u vitrinama Budućnosti potvrdili su da se tih godina u Podgorici igrala sjajna odbojka. Ipak, nakon osamostaljenja Crne Gore 2006. godine kvalitet klupske odbojke je pao, crnogorska liga, osim Budućnosti i Budvanske rivijere, nije imala dovoljan broj kvalitetnih ekipa, pa je i popularnost ovog sporta opala.

    Treba napomenuti da je Budućnost četiri puta predstavljala našu zemlju u najelitnijem evropskom rangu takmičenja – Ligi šampiona. Bile su to sezone 2002/2003, 2005/2006, 2006/2007 i 2007/2008.

    Sada, sa ove tačke gledišta, naša klupska odbojka miljama je daleko od takvih uspjeha i pitanje je da li ćemo uspjeti u doglednom vremenu da ponovovimo neki od tih uspjeha i opet privolimo publiku da ispuni tribine “Morače” zbog nekog odbojkaškog meča.

    Više o ostalim sportskim temama čitajte na portalu Indirekt.me

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci