More

    Dva, ili ipak malo je, tri posla!

    Proteklih desetak godina Hrvatska je smijenila Crnu Goru po popularnosti kada je reč o sezonskim poslovima. Ta zemlja traži nekoliko desetina hiljada sezonskih radnika, uglavnom za poslove širom hrvatskog primorja, a činjenica da Hrvati sve češće idu da rade u Zapadnoj Evropi, otvorila je širom vrata našim radnicima.

    Konkretno, za sobaricu u Dubrovniku, barmena na otoku Rabu ili konobara u Poreču neki poslodavci nude platu i od oko 1.000 eura neto, sa smještajem i hranom, pa je sva prilika da će za pet mjeseci rada (sezona traje od aprila do oktobra) moći lijepo da se uštedi za zimu.

    Prema procjenama “Manpower-a”, hrvatskoj privredi trenutno nedostaje više od 100.000 radnika, a svake godine manjak je sve veći.

    “Priča je sljedeća. U Splendidu imam 15 čistača javnih površina. Startna plata im je 299 eura. Sa prekovremenim i noćnim satima plata im je od 400 do 450 eura. Imaju tri obroka u hotelu i plaćen stan. Predlagao sam im, da makar tokom ljeta rade dvije smjene, uz naravno jedan dan sedmično slobodan. Rekao sam im, ako budete tako radili, plata će vam biti od 850 do 1.200 eura, zavisno od smjene. I to samo da tako rade tokom tri sljedeća mjeseca. Znate li koliko je njih prihvatilo da rade za ovu platu i pod ovim uslovima? Nijedan!”, objasnio nam je Žarko Radulović.

    Postavlja se pitanje : Zbog cega bi bilo ko radio kod gospodina Radulovica ili nekog drugog “poslodavca” za 300 eura kada u Hrvatskoj bez ikakvih problema ima 3 obroka smještaj i minimum 1000 eura?

    U Crnoj Gori sezonski radnik radi bez slobodnog dana smjenu od prosječno 12 casova.

    Ne misli se samo o radnicima u ugostiteljstvu već i u maloprodaji. Opšte je poznato da lanci supermarketa produže radno vrijeme od juna do oktobra. Radnici poslije smjena od 10-12 sati ostaju noćima kako bi uradili popise. Taj prekovremeni rad najčešće nije plaćen…

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci