More

    Na sceni je primitivna galama zasnovana na obmanama!

    Prilično konfuzno političko ljeto, iz svog i ugla svoje stranke, potrudio se za Objektiv Crna Gora da objasni Danilo Šaranović, poslanik i visoki funkcioner Demokrata, nezvanično, najjače opozicione snage u Crnoj Gori.

    U Crnoj Gori se, među opozicionim kolegama i pojedinim medijima i stvara slika da ste izdali svoje birače. Navedite nam par kratkih, ali jasnih dokaza da to nije tačno?

    Crnogorska javnost posljednjih dana svjedoči primitivnoj galami koja je zasnovana na obmanama i neistinama. Kao takva, uvijek i po pravilu dolazi sa istih adresa, u ime i za račun DPS-a, a sve u cilju nanošenja štete progresivnim opozicionim snagama.

    Što je intenzitet tog, sad već poznatog primitivizma jači, to je situacija za DPS lakša. I ko to kaže da su Demokrate izdale svoje birače?

    Oni koji su jednostrano prekinuli bojkot parlamenta bez ispunjenja makar jednog zahtjeva opozicije?

    Oni koji su učestvovali u radu Gvozdenovićevog odbora i do prije mjesec dana razgovor sa DPS-om predstavljali kao neophodnost?

    Sa druge strane, poznato je da su Demokrate, za razliku od režimskih galamdžija i majstora obmane, dale i održale riječ da neće prekidati bojkot Parlamenta do stvaranja uslova za fer i poštene izbore. Ta dosljednost je uz pritisak međunarodne zajednice i naših evropskih partnera razotkrila još jednu obmanu kakvu je spremao odbor DPS-a i DF-a i stvorila prostor za sveobuhvatnu izbornu reformu kakvu predviđa “Briselski plan”.

    Vrijeme pred nama će našim kolegama iz opozicije ostaviti prostor da odgovore javnosti i opozicionim biračima zbog čega im Gvozdenovićeva kozmetička izborna dogradnja jeste prihvatljiva, a sveobuhvatna i opoziciona nije. Da li je upravo to izdaja ili ne, neka zaključi javnost.

    Na kraju, Demokrate su jedini opozicioni subjekt koji se javno obavezao da sa DPS-om neće ni u kakvim kombinacijama i aranžmanima, pa bi bilo poželjno da dio kolega iz opozicije kao supstitut kreiranju podvala učine isto.

    Koje su to glavne tačke koje će promjena izbornog zakonodavstva prema famoznom planu iz Brisela donijeti na narednim izborima u odnosu na one prethodne parlamentarne? Prosječnom građaninu u Crnoj Gori to nije jasno.

    “Briselski plan” predviđa sveobuhvatnu izbornu reformu, za razliku od prvobitno planirane, kozmetičke dogradnje  DPS-a i DF-a. Konkretno, ona podrazumijeva reformu svih izbornih i medijskih zakona, implementaciju svih, a ne samo nekih preporuka OEBS-a i ODIHR-a, izbor novog savjeta RTCG-a, Agencije za sprječavanje korupcije, Sudskog savjeta, novi sastav Državne izborne komisije. To bi istovremeno značilo i održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu i potvrđivanje datuma parlamentarnih izbora.

    Sadržaj “Briselskog plana” na koji su Demokrate i međunarodna zajednica natjerale DPS najbolje govori da on predstavlja kapitulaciju za šampione izbornih krađa.

    Nedavna istraživanja Cedema su pokazala, da ste nakon konstantnog rasta u prethodnim godinama, zabilježili drastičan pad rejtinga. Šta govore vaše analize sa terena?

    Cedem je kao istraživačka agencija za obmanjivanje javnosti prepoznata po bogatom repertoaru netačnih istraživanja. Cilj takvih istraživanja je ništa drugo do stvaranje iskrivljene slike stvarnosti i nanošenje štete određenim političkim subjektima za račun nalogodavaca iz DPS-a, u šta smo se uvjerili nekoliko puta.

    Nakon sto su Demokrate javnosti predočile dokaze o tome kako Cedem kreira javno mnjenje, par dana nakon toga imate novo režimsko istraživanje prema kojem Demokrate rastu za 3%, a neke partije padaju za duplo.

    Dakle, i jedno i drugo su klasična politička smijurija. Stoga, njihove naručene ankete, kao takve, nijesu i neće biti predmet posebnog interesovanja Demokrata. Mi imamo obavezu jedino prema građanima sa kojima smo u svakodnevnoj komunikaciji i samo su njihova podrška i povjerenje relevantni.

    Spot sa kongresa. Da li je u Crnoj Gori veći problem međureligijsko poštovanje( koje postoji) ili katastrofalni ekonomski parametri, loša socijalna politika, zdravstvo, prosveta… Jeste li možda malo “promašili temu”?

    Ako je neki politički subjekt prepoznat po istrajavanju na socio-ekonomskim temama, onda je to Demokratska Crna Gora. To najbolje potvrđuje broj afera koje svakodnevno otkrivamo, ali i puna posvećenost pitanjima koja opterećuju svakog pojedinca u društvu.

    Stavljane fokusa na životni standard svakog našeg građanina je primarni cilj djelovanja Demokrata. Međutim, višedecenijski ideološki blizanci održavaju politički status quo istrajavajući na identitetskim pitanjima, pa kao posljedicu imamo duboku podijeljenost crnogorskog društva.

    Politika podjela i kreiranje identitetskih dubioza su im očigledno neophodni, jer u suprotnom, moralo bi se govoriti o zaduženosti, platama, penzijama, zdravstvu i prosvjeti.  Multietičnost je jedno od naših najvećih bogatstava, što pomenuti spot upravo i afirmiše. Stoga, međuvjersko i međunacionalno pomirenje i jednakost svih je neophodno kako bi se svaki građanin osjećao komforno i prihvaćeno u zajednici.

    Bojkot Skupštine. Nikad ne reci nikad, ali da li će poslanici Demokrata ući u skupštinsku salu do oktobra 2020-te godine?

    Poslanici Demokrata su se javno obavezali da bojkot Parlamenta kao najefikasniji demokratski vid pritiska na vlast neće prekidati do stvaranja uslova za prve fer i slobodne izbore. Na žalost svih birača koji su na prethodnim parlamentarnim izborima opozicionim partijama ukazali povjerenje, Demokrate su gotovo jedini opozicioni politički subjekt koji je tu riječ i održao. To, svakako, ima svoju cijenu, pa su pored raznih vidova pritisaka poslanici Demokrata postali i prvi poslanici od uvođenja višestranačja kojima se ukida poslanička plata.

    Mi smo građanima kao njihovi predstavnici dali riječ i ona za nas ima snagu zakona, a da li će doći stvaranja uslova za prve fer i slobodne izbore kao temeljne pretpostavke za prekid bojkota Parlamenta od strane Demokrata, ostaje da se vidi.

    Svakim danom sve smo bliže parlamentarnim izborima. Naredni koraci vaše partije, kakva će strategija vaše partije u borbi protiv režima?

    Sad je već poznato da su Demokrate uz podršku međunarodne zajednice natjerali lidere DPS-a da nakon samo nekoliko dana pokaze riječ “da nema izborne reforme do kraja godine i Kongresa DPS-a”.

    To je prva pobjeda na putu ka stvaranju uslova za prve fer i slobodne izbore. Ukoliko bude opozicionog saglasja, “Briselski plan” je kreirao prostor za temeljnu i potpunu izbornu reformu na putu ka stvaranju uslova za slobodno izražavanje volje građana na izborima. U suprotnom, Demokrate neće učestvovati u simuliranju demokratije i istrajavaće na bojkotu predstojećih parlamentarnih izbora.

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci