More

    Durmitor iz ptičje perspektive (FOTO)

    Da je priroda bila izuzetno darežljiva prema žabljačkom kraju, govori 18 ledničkih jezera, rasutih po njegovim planinskim vrletima.

    Na nadmorskoj visini od 1416 metara, i na svega 3 km od centra Žabljaka, priroda je smjestila gorske oči Durmitora, Malo i Veliko jezero, zauvijek spojena u veličanstveno Crno jezero, povezana uskom prevlakom.

    Legenda kaže da je jednom davno, tuda prolazio Sveti Sava. Lokalni seljani ga optužiše da je nešto ukrao, pa uzeše pravdu u svoje ruke i odlučiše da ga kazne za krađu. Uzmičući pred rasrđenim seljanima, Sveti Sava baci kletvu da voda potopi selo i njegove stanovnike.
    Seljani pokušaše da pobjegnu nadirućoj vodi, ali bez uspjeha. One koji su bježali ka planinama, potopiše vode Malog, a one koji su bježali ka drugom kraju, potopi Veliko jezero.

    Okruženo gustim šumama crnog, durmitorskog bora, koje se, zajedno sa masivom Durmitora, ogledaju u bistroj vodi, dajući mu neopisivu nijansu crne boje, jezero i dobi ime Crno. Po nekima, imenu doprinose i tamne dubine jezera, naročito Malog, čije dno doseže dubine i do 50 metara, dok je Veliko duboko upola manje, 24,5.

    Tokom dugih i oštrih durmitorskih zima, jezero je okovano ledom skoro cijele zime i tada njegova ljepota ostaje skrivena pod dubokim snijegom…

    Upoznati se  sa divljom ljepotom nacionalnog parka Durmitor  i spokojem nedirnute prirode koja ga okružuje, predstavlja jedinstven doživljaj za sve turiste, koji kad jednom dođu, uvijek se sa istom zaljubljenošću i entuzijazmom vraćaju.

    Pogledajte fotografije nastale uoči početka ovogodišnje zimske sezone:

    izvor: Objektiv.me , Moja Crna Gora

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci