More

  Podgorička skupština

  Popularna Fejsbuk stranica Istorija Crne Gore, sa dva administratora koji su zaduženi za postavljanje objava, i oko desetak saradnika, iz ljubavi prema istoriji, bez interesa i zarade, svakodnevno nam plasiraju poznate i manje poznate detalje iz naše istorije.

  Grupa je sa objavama krenula spontano, da bi vremenom postala mjesto koje je poprište iznošenja istih, različitih, najčešće utemeljenih i konstruktivnih rasprava…

  Postavili smo im pitanja o velikoj tački sporenja u Crnoj Gori, Podgoričkoj skupštini, koja se dogodila prije stotinu ljeta, a i dalje izaziva kontroverze i različita tumačenja…

  Objektiv Crna Gora:

  Dvadeseti vijek donio je svjetskoj civilizaciji veliki progres. Ali, donio je i dva svjetska rata nakon kojih su se kao gumicom brisale stare granice u svijetu.

  Crna Gora u tom vijeku, i  njen narod izgubio je ono sto ga je krasilo svih prethodnih vjekova, jedinstvo i san o slobodi. Kraj velikog rata 1918 , znacio je pocetak podjela na bjelaše i zelenaše, Drugi svjetski rat na četnike i partizane, a kraj 20. vijeka na independiste i za one za zajedništvo sa Srbijom.

  Da li smo mi osudjeni, kao narod, na podjele, ili postoji rjesenje, kompromis?

  Istorija Crne Gore:

  Uvod i početak I Svjetskog rata u kojem su učestvovale velike svjetske sile, grupisanih u dva sukobljena vojna saveza pod kojim je zaratilo preko 70 miliona ljudi, a posledice sukoba su bile katastrofalne da je nastradalo preko 20 miliona ljudi, nije ostavilo ravnodušnim i statistiku žrtvi kao bolnu brojku i u crnogorskim  istorijskim knjigama. Taj rat je doveo do ogromne nove geopolitičke  promjene i crtanja novih granica u svijetu.

  Podijeljenost raznih istoričara i korist kao uzimanja predmeta političarima u viđenjima Crne Gore u tom ratu i njene uloge u njemu, su glavno oružje i tema u produbljivanju manipulacije vječite podjele istoga naroda zarad vladavine i dominacije kvinzliških struktura.

  Uloga velikog i jedinog kralja monarške Crne Gore, Nikole Petrovića i njegov veliki doprinos u oslobođenju Crne Gore od Osmanlija, do potpunog ličnog kraha i bjekstva u egzilu. Njegovi veliki apetiti i igranja na velikom svjetskom političkom stolu dovelo je dinastiju do potpunog kraha.

  Doprinosi Crne Gore u ratovima su   imali veliku stratešku ulogu. Cilj i težnja Crnogoraca u očuvanju pravoslavlja(srpstva) je odnijelo puno patnje i dopustilo da nova ideologija boljševika, a kasnije kvinsliških struktura najbolje iskoriste. Porast zagovornika nacionalizma je dostigla najveći proključali nivo u društvu!

  Objektiv Crna Gora:

  Da li se Podgorička skupština, iz danasnje prizme moze jednostavno okarakterisati: izdajnički čin ili ostvarenje sna o ujedinjenju Južnih Slovena?

  Divide et impera jedna promišljena struktura kroz plasiranje ,,1918” omogućuju njihov veliki uspon i razjedinjavanje protivnika. Sve što je ujedinjeno je jako i opasno za vladare, sve dok vladari  Crne Gore ne stave ,,narod” kao prvi i jedini interes, kompromis dvije struja neće biti.

  Objektiv Crna Gora:

  Da li je, po Vama, načinjena nepravda prema vječnom simbolu Crne Gore, vladarskoj porodici Petrovića, ili je njihov pad posledica politickog i istorijskog trenutka u kom se nasao Balkan i Evropa?

  Istorija Crne Gore:

  Podgorička Skupština” je bilo narodno predstavništvo i njihove (većinske) želje kroz jasan cilj i odluka o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji tj. sjedinjenju Crne Gore i Srbije, odnosno ujedinjenu svih naroda u jednu jugoslovensku državu. Tako da je njihov san bio ostvaren.

  Objektiv Crna Gora:

  Aleksandar od Jugoslavije, cetinjsko dijete, kroz čije je vene tekla krv Kralja Nikole, Vojvode Mirka Petrovića, Karađorđa. Kakav tretman od Crnogoraca zaslužuje danas, vijek kasnije?

  Istorija Crne Gore:

  Onakav kakav i svaka druga crnogorska istorijska ličnost. Spominjati ga sa dužnim poštovanjem, vratiti njegov spomenik na staro mjesto na Cetinje i dozvoliti da postoji uz već postavljene spomenike u Crnoj Gori.

  Objektiv Crna Gora:

  I za kraj, na koji način uciniti nemoguće: da  Crna Gora svoj identitet pronađe, a da bude opšte prihvaćen među svima nama… Ili će i 21. vijek biti vijek podjela?

  Istorija Crne Gore:

  Crna Gora je kroz istoriju uvijek hrabro čuvala svoj indetitet, ali na žalost, taj indetitet je danas izgubljen, nismo uspjeli da ga sačuvamo i snažno uklopimo u nove moderne svjetske tokove…

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci