More

    EVO KAKO DA PODGORICA ZASIJA! (FOTO)

    U moru nerealnih, nebitnih, čudnih i neostvarivih predizbornih obećanja minulog proljeća pred lokalne izbore, građani Podgorice su bili uskraćeni  za  obećanja koja bi otklonila neke konkretne probleme sa  kojim se grad suočava. Evo jednog od njih:

    Većina zgrada i solitera u Podgorici ima dotrajale ravne krovove i fasade. Socijalistički stil gradnje je podrazumijevao,  da kosi krovovi nisu potrebni.

    Otvoreni krovovi, kako objašnjavaju  arhitekte, bili su opšte mjesto socijalističke arhitekture, a iz savremenih projekata obrisani su zbog bjesomučne privatizacije slobodnog prostora.

    Kako su zgrade bivale starije to je problem prokišnjavana postao sve učestaliji.

    U to kolika je investicija saniranje istih su se uvjerili  stanari koji žive ,,pod pločom”. Investicija od par hiljada eura,  za saniranje, daje rezultate za narednih desetak godina, a onda bi se opet morao ponavljati postupak. Zbog toga je i tržišna vrijednost stanova na poslednjem spratu u stanogradnji za 25-30 posto niža od istih u istoj zgradi na nižim spratovima.

    Takođe fasade zgrada u starogradnji stare su od 40-60 godina, pa iako rađene možda i kvalitetnije nego danas, više ne odolijevaju zubu vremena, skoro sve su u fazi (pro)padanja.

    Zbog toga cijeli kvartovi danas izgledaju sivo, što umnogome ruži sliku našeg grada.

    Šta je  rješenje?

    Stanari nemaju novca za finansiranje izrade nove fasade. A i kad ima većina, dovoljno je da nekih 10 %  stanara ne prihvati odluku i najčešće se odustaje od projekta…

    Da li bi Glavni grad mogao da donese strategiju izgradnje stanova na ravnim krovoima, dakle dodatnog sprata koji bi imao kosi krov, angažovanjem građevinskih firmi?

    Stanovi bi pripali Glavnom gradu, građevinskoj firmi koja bi ih gradila i stambenoj zgradi (ko bi dobio koliki dio ,,kolača“ stvar je procjene finansijskih stručnjaka), a ista građevinska firma bi u sklopu ugovora radila i nove fasade. I tako u cijelom gradu.

    Win win win situacija!

    I za građane,koji bi živjeli u ljepšem, funkcionalnijem i energetski efikasnom ambijentu i za Glavni grad koji bi svoje stanove mogao davati socijalno ugroženim kategorijama i za građevinske firme-izvođače koji bi ostvarili profit.

    razlika između solitera sa novom i starom fasadom

    A najvažnije, za Podgoricu, u kojoj pojedini kvartovi, gledano iz ptičje perpsketive, naročito početkom ovakve jeseni, izgledaju turobno.

    Naravno, sada će se naći mnogi koji će reći da je ovo nerealno i nemoguće, da postoji niz administrativnih i raznih drugih prepreka.

    A zgrade iz doba socijalizma biće sve starije…

    Revitalizacija i pošumljavanje podgoričkih brda! (FOTO)

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci