More

    Mundijal se zahuktava, zato uživajte!

    Iza nas je šest mundijalskih dana u kojima su sve reprezentacije odigrale mečeve prvog kola. Bilo je kvalitetnog fudbala, lijepih poteza i golova, pozitivnih iznenađenja, ali i razočarenja.

    Već u prvoj utakmici vidjeli smo goleadu domaćina koji je u potpunosti nadigrao ne baš kvalitetni sastav Saudijske Arabije, koji će zbog ranijeg rasporeda u odnosu na ostale selekcije vjerovatno prvi pakovati kofere.

    Potom se drugog dana vidjelo koliko “Faraonima“ nedostaje Salah, pa su i pored velike borbenosti morali kapitulirati pred Urugvajem, koji opet nije pružio igru na nivou na kojem se očekivalo.

    Palo je i prvo iznenađenje kada je favorizovani Maroko i pored bolje igre i većeg broja prilika, nakon što je Aziz Buhaduz pogodio svoj gol, prepustio bodove Iranu, koji je tako stigao do druge pobjede na Svjetskim prvenstvima.

    Najljepši fudbal i najviše golova vidjeli smo u derbiju Pirineja. Španija i Portugalija su na krilima Dijega Košte i fenomenalnog Ronalda pružili fudbalsku predstavu koja bi trebala da bude model svim ekipama na šampionatu. Iako je neposredno pred početak Mundijala Fernando Jero sjeo na klupu “Crvene furije“, i bez velikog trenerskog iskustva njegova ekipa je pokazala kvalitet i najavila da može dogurati veoma daleko na ovom turniru. Ipak, glavna zvijezda te večeri je bio 33-godišnji Kristijano Ronaldo. Prvo je napravljen jedanaesterac nad njim, koji je i realizovao, potom je uspio da donese još jednu prednost Portugalu svojim drugim pogotkom i na kraju fenomenalnim udarcem iz slobodnog udarca da spasi svoju ekipu poraza.

    Definitivno je ovaj dio Mundijala pokazao da se neće lako dolaziti do bodova, čak ni protiv objektivno slabijih ekipa. Francuzi nijesu pružili očekivanu igru protiv “Kengura“, ali su, možemo slobodno reći, slavili zahvaljujući kvalitetu pojedinaca u svojim redovima.

    Onaj ko je najviše razočarao je definitivno Leo Mesi. Napadač Barselone se protiv borbenih “Ribara“ ponašao kao da mu ovo nije vjerovatno posljednja prilika da nešto više uradi na najvećoj sceni u dresu reprezentacije. Djelovao je nemoćno, uspijevajući da pokaže svoj kvalitet samo na momente, ali isto tako i bez ideje da svojom prepoznatljivom završnicom matira raspoloženog golmana Islanda. To mu čak nije uspjelo ni sa bijele tačke.

    Peruanci su tokom prvog kola bili najmaleroznija ekipa. Nijesu iskoristili penal, kao ni brojne prilike, što su ništa bolji Danci iskoristili i tako stekli bodovnu prednost u odnosu na Australijance i Peruance. Nekadašnja braća, Hrvati i Srbi, uspjeli su opravdati uloge favorita protiv Nigerije, odnosno Kostarike i tako napravili veliki korak ka plasmanu u drugu fazu, ali obje ekipe očekuje još borbe i neizvjesnosti do ostvarenja glavnog cilja.

    Aktuelni prvaci, reprezentacija Njemačke sigurno je najneprijatnije iznenađenje prvog kola. To svakako ne umanjuje uspjeh fudbalera Meksika, kojima očigledno nije zasmetao ni pritisak javnosti nakon seks skandala u kojem su učestvovali neki članovi reprezentacije. Meksikanci su odigrali uz Špance najljepši fudbal, savladali “Pancere” i tako pokazali da i oni imaju potencijal za veliki rezultat.

    Glavni favorit prije početka prvenstva, tim Brazila, nije uspio da nadigra borbene Švajcarce pa će morati da se “vadi“ protiv Kostarike i Srbije, što je svakako zakomplikovano stanje u ovoj grupi, ali su zato Švedska, a naročito Belgija, uspjeli da nadigraju svoje rivale i ne dozvole iznenađenje. Englezi su se golom kapitena Kejna “izvukli“ u posljednjim trenutcima utakmice protiv Tunisa, ali zato Kolumbija nije uspjela isto da uradi protiv Japana. “Samuraji“ su čak uspjeli da uzmu sva tri boda, naravno najviše zahvaljujući borbenošću.

    Čast afričkog fudbala odbranio je Senegal, koji je savladao Poljsku i tako se na najbolji mogući način vratio na veliku scenu nakon punih 16 godina i premijernog nastupa u Japanu i Južnoj Koreji.

    Mogli bi slobodno reći već sada da je ovo Mundijal penala, jer ih je do sada dosuđeno devet, a sinoć je u premijernoj utakmici sviran i deseti. Tome je svakako doprinijela VAR tehnologija koja je znatno doprinijela smanjenju grešaka glavnih arbitara.

    Malo je utakmica koje nijesu bile začinjene makar jednim prelijepim golom i sa nekoliko sjajnih poteza, a raduje i činjenica da do sada nijedan susret nije završen bez golova.

    Očekuje nas još dosta utakmica, i sjajnih stvari na terenu, ali i na tribinama, jer i navijači su apsolutno doprinijeli kompletnoj slici Mundijala, koji je do sada organizovan bez greške. Nadam se da se makar upola radujete nastavku najvećeg sportskog događaja koliko se raduje autor ovih redova. Mundijal traje, zato uživajte!

    Mundijal.me

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci