More

    Orlovi u 14h počinju ruski let!

    Četvrtog dana Svjetskog prvenstva u fudbalu svoje prve utakmice odigraće šest reprezentacija. U okviru grupe E sastaće se Srbija i Kostarika, a zatim Brazil i Švajcarska, dok će u F grupi biti odigran jedan meč, u kojem će snage odmjeriti aktuelni šampion Njemačka i Meksiko.

    14:00 Kostarika-Srbija

    Meč se igra u Samari. Iako je Kostarika ranije počela sa pripremama, imala je slabe rezultate u prijateljskim mečevima. Selekcija koja je na prošlom Mundijalu osvojila grupu sa Italijom, Urugvajem i Engleskom, i koja je na tom turniru primila samo dva gola sada će nastupiti u gotovo istom sastavu. Čak 14 igrača je opet na spisku. Povrjeđen je Matarrita i on neće ni igrati na prvenstvu. Peto učešće Kostarike, pobjedili su prvi meč na tri prvenstva.

    Mitrović i Ljajić su bili lakše povrjeđeni ali su spremni za meč. Srbija nije prošla grupu na posljednja dva SP na kojima je učestvovala, a gubila je i prve mečeve. U napadu se uzda u Mitrovića, koji je u ovoj polusezone za Fulam postigao 12 golova na 20 mečeva, a na posljednji 18 mečeva za reprezentaciju u strijelce se upisao 14 puta.

    Kockasti ili Orlovi: Čiji put će trajati duže? (ANKETA)

    Očekivanja javnosti od Srbije su opet velika, sastav od kojeg se očekuje iskorak u rezultatima na Mundijalu. Kostarika želi da ponovi uspjeh sa prethodnog Mundijala, ali odbrana koja je ranije bila jači dio tima i kroz kvalifikacije i kroz prijateljske mečeve je pokazala brojne slabosti. Srbija je favorit na papiru u ovom meču, ali ukoliko rano ne postigne gol protiv nezgodne Kostarike to će biti sve teže kako meč bude odmicao.

    Kostarika: Navas; Gonzalez, Duarte, Acosta, Gamboa, Oviedo; Guzman, Borges, Ruiz, Bolanos; Urena

    Srbija: Stojković; Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov; Matić, Milinković-Savić, Tadić, Ljajic, Kostić; Mitrović

    17:00 Njemačka-Meksiko

    Meč se igra na stadionu Lužnjiki. U 11 međusobnih susreta Meksiko ima samo jednu pobjedu. Od kad su se završile kvalifikacije Njemačka ima samo jednu pobjedu u prijateljskim mečevima i to na posljednjem meču nad S.Arabijom. Problemi u redovima Pancera postoje, Ozil i Gundogan su na udaru javnosti zbog podrške Erdoganu. Boateng je lakše povrjeđen ali biće spreman za meč. Njemci su pobjedili prvi meč na posljednjih sedam Mundijala, a na posljednja četiri su u prvim mečevima postigli ukupno 20 golova. Od 1990.svaki put su prošli grupu, dok su na posljednja četiri došli makar do polufinala.

    Meksiko je u pripremama poražen od Danske i Hrvatske i imao je remi sa kobinovanim sastavom Velsa. Igrali su prošle godine na Kupu Konfederacija i Njemačka je slavila sa 4:1. Nemaju povrjeđenih igrača. Meksiko je neporažen u prvim mečevima na posljednjih pet Mundijala,a imaju samo dva poraza u grupnoj fazi na posljednjih 18 mečeva.

    Iako sa dosta problema i slabih rezultata u pripremnim mečevima, Njemačka je opet kao i uvijek i sa bilo kojim sastavom da nastupa jedan od favorita na Mundijalu. Prošetali su se kroz kvalifikacije, iako opet bez neke velike zvijezde u timu sigurno su favoriti kako u ovom meču tako i u ostalim u grupi. Meksiko ima problema sa realizacijom, sredina je jači dio tima, dok je tu i Marqes kojem je ovo čak peti Mundijal.

    Njemačka: Neuer; Kimmich, Boateng, Hummels, Hector; Khedira, Kroos; Reus, Muller, Draxler; Werner

    Meksiko: Ochoa; Salcedo, Ayala, Moreno, Gallardo; Herrera, Guardado, Santos; Vela, Lozano, Jimenez

    20:00 Brazil-Švajcarska

    Meč se igra u Rostovu. Petostruki osvajač SP se prvi kvalifikovao na Mundijal. Fantastična forma iz kvalifikacija je nastavljena i u prijateljskim mečevima, a u pripremama su pobijeđeni Hrvatska i Austrija. Pod vođstvom Titea imaju samo jedan poraz u 21 meču. Neporaženi su posljednjih 12 susreta na Svjetskim prvenstvima, a posljednji poraz u grupi su imali 1998. Jedina dilema Titeu za ovaj meč je Jesus ili Firmino u napadu. Brazilci su osvajači grupe na svim Mundijalima od 1982.godine. Imaju i 16 pobjeda u 18 posljednjih učešća na prvim mečevima. Zadnji put su svoj prvi meč izgubili daleke 1934.

    Švajcarska je 6. na FIFA listi, zahvaljujući seriji od devet pobjeda u kvailfikacijama. Neporaženi su i na četiri prijateljska meča nakon toga, uključujući i posljednji pred SP protiv Španije 1:1. Seferović je povrjeđen i neizvjestan za ovaj meč.

    Petković priželjkuje da ne primi gol u prvih 30 minuta, a po njegovoj ocjeni kasnije će sve biti lakše. Selekcija bez zvijezda u timu ima impresivan niz rezultata. Malo primaju golova, odlično su uigrani i znaju kako igrati na rezultat. Od Brazila kao glavnog favorita Mundijala javnost ne očekuje samo pobjedu, već pobjedu sa stilom i dopadljivom igrom. To će protiv čvrstih Švajcaraca biti teško ako Petković ostvari svoj naum o odbarni u prvih pola sata.

    Brazil: Alisson; Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo; Casemiro, Paulinho, Coutinho; Willian, Jesus, Neymar.

    Švajcarska: Sommer; Lichtsteiner, Schar, Akanji, Rodriguez; Xhaka, Behrami; Shaqiri, Dzemaili, Zuber; Seferovic.

    Mundijal.me

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci