More

  Stručnjaci iz Kragujevca napravili alternativne respiratore!

  Tim stručnjaka Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu I Instituta za materijale i zavarivanje kragujevačke „Majn Grupe“ napravili su tri prototipa respiratora, prenijela je juče Radio televizija Srbije.

  Alternativni respirator, prema riječima ovih stručnjaka, snabdijeva pacijente kiseonikom i na osnovu unijetih parametara, mehanički ambulantni balon radi samostalno. Radi se o jednostavnim, prenosivim uređajima koji mogu da pruže pomoć velikom broju bolesnika.

  – Napravili smo tri prototip verzije automatizovanog manuelnog upumpavanja i ispumpavanja vazduha u tijelo bolesnika koje mogu da zamijene medicinsko osoblje, kaže Dragan Stanojević iz „Majnd grupe“ u Kragujevcu. Na taj način, smatra on, rasteretili bi se bolnički respiratori neophodni za njegu pacijenata sa težom kliničkom slikom. „Uređaj se može raditi i na si-en-si mašini i na 3-D štampaču“, rekao je za RTS Andreja Radovanović iz „Majnd grupe“. Prave se od medicinskog čelika, pleksiglasa i plastike i imaju osnovne funkcije, kao konvencionalni respiratori.

  Ovi respiratori odmah mogu da se stave u funkciju.

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci