More

    Murinjani: Ne damo nijedan pedalj svoje đedovine!

    Najnovija zbivanja oko demarkacije granične linije između Crne Gore i Kosova uznemirila su žitelje pograničnih naselja Murino i sela Velika, koji poručuju da nema trampe sa njihovom djedovinom.

    Čelnici Mjesnih zajednica Murino i Velika Branislav Otašević i Marinko Bošković ističu da neće pristati na ustupanje nijednog pedlja svoje teritorije, ciljajući na planinu Čakor.

    “Pomjeranja granica nema niti može biti, a i nadležni organi su javno saopštili građanima da je pitanje granica za Crnu Goru završena stvar. Stoga je bilo čija naknadna pamet koja ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore neprihvatljiva. Otvaranje ovako opasnih pitanja, vratilo bi nas u tragične dane ne tako daleke prošlosti, kada su građani podčakorskih sela bili žrtve genocida nezapamćenog u istoriji ovog kraja. Pitanje granice je ujedno i pitanje našeg opstanka na ovim prostorima. To je upravo ona linija razdvajanja na kojoj su ginule generacije naših predaka”, ističe se u saopštenju.

    MVP o demarkaciji sa Kosovom: Moguće tehničke korekcije granice

    Murinjani i Veličani poručuju predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i premijeru Dušku Markoviću da se javno oglase.

    “Pozivamo ih da to urade na zajedničkom skupu svih građana pograničnih sela koji će se organizovati povodom njihovog dolaska, kako bi građanima direktno objasnili šta su obećali i potpisali, kao i da se neposredno upoznaju sa stavovima starih graničara i njihovom odlučnošću da kao i svoji preci brane svoje kuće i imanja”, navodi se u saopštenju.

    U ime odbora za očuvanje i zaštitu granice potpredsjednik Miloš Paunović je istakao da pomjeranja granica nema i ne može biti na štetu Velike i Crne Gore.

    “Valjda smo svi naučili lekciju iz poslednjih nesrećnih zbivanja prilikom rasturanja Jugoslavije da svako pomjeranje granica vodi novom krvoproliću. Poznato je da se upravo na području Bjeluhe nalazi pravoslavno groblje, pa nam nije jasno da li to neko od nas očekuje da budemo spremni da se odreknemo čak i grobova svojih predaka i da zaboravimo najveću svetinju. Nemoguće je to od nas očekivati, jer je odbrana granice i za nas kao i za naše pretke sveta dužnost”, dodao je on.

    Izvor: CDM

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci