MOĆ DRŽAVE I NJENIH INSTITUCIJA NIKO NE SMIJE IZAZIVATI

INTERVJUU ZA “DAN”, BORIS BOGDANOVIĆ, ŠEF KLUBA POSLANIKA “MIR JE NAŠA NACIJA”.

𝐒𝐭𝐢𝐜̌𝐞 𝐬𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐬𝐚𝐤 𝐝𝐚 𝐣𝐞 𝐃𝐞𝐦𝐨𝐤𝐫𝐚𝐭𝐬𝐤𝐚 𝐂𝐫𝐧𝐚 𝐆𝐨𝐫𝐚 𝐩𝐨 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐧𝐢 𝐤𝐚𝐝𝐚 𝐣𝐞 𝐮 𝐩𝐢𝐭𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐨𝐝𝐧𝐨𝐬 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐢 𝐢 𝐤𝐚𝐝𝐚 𝐣𝐞 𝐮 𝐩𝐢𝐭𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐤𝐚𝐝𝐫𝐨𝐯𝐬𝐤𝐚 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐤𝐚. 𝐕𝐚𝐬̌ 𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫?

Smatram da u javnosti postoji gotovo nepodijeljeno mišljenje da su Demokrate od početka procesa uspostavljanja nove demokratske i proevropske vlasti, svojim političkim držanjem uspjele da pokažu 𝒐𝒅𝒈𝒐𝒗𝒐𝒓𝒏𝒐𝒔𝒕, 𝒛𝒓𝒆𝒍𝒐𝒔𝒕, 𝒑𝒐𝒔𝒗𝒆𝒄́𝒆𝒏𝒐𝒔𝒕 𝒓𝒊𝒋𝒆𝒄̌𝒊 𝒌𝒐𝒋𝒖 𝒔𝒎𝒐 𝒅𝒂𝒍𝒊 i najveći mogući stepen čuvanja izborne volje građana koja je izražena 30. avgusta. Na tu činjenicu smo veoma ponosni. Prioriteti u našem političkom djelovanju su interesi građana i interesi države, pa vođeni takvim postulatima, nijesmo željeli da niti jednim korakom dovedemo u pitanje stabilnost procesa uspostavljanja izvršne vlasti, jer je naše opredjeljenje da uvijek budemo dio rješenja, a nikada dio problema.

A, i kada su problemi u pitanju trudili smo se da to saopštavamo primjerenim, partnerskim i konstruktivnim metodama, koje prije svega ne mogu izazvati niti javne polemike, niti turbulencije u odnosima konstituenata vlasti. Ovo iz razloga što, opet ponavljam, za nas je vrhovni interes, interes građana, a ne pojedinaca, pa je međusobna saradnja, demokratski dijalog, obostrano uvažavanje i držanje zone konstruktivne kritike krajnje neophodno.

Zato, iz ugla javnosti vjerujem da postoji utisak našeg držanja po strani ili ne miješanja, ali to je prije svega rezultat poštovanja principa, držanja date riječi i beskompromisna posvećenost opštim interesima. Više puta sam saopštio da moramo i trebamo sarađivati pogotovu sa onima koji imaju pošten pristup u prezentaciji i realizaciji javnih politika. Tu, prije svega mislim na Vladu i sve njihove članove, sa kojima imamo partnerski odnos uzajamnog uvažavanja i poštovanja, kao i ustavnog odnosa saglasno ovlašćenjima koje imamo.

Kada su u pitanju do sada formalizovana kadrovska rješenja, ostaje da vidimo njihov rad i krajnje rezultate, pa tek nakon toga možemo da donosimo zaključke. Neodgovorno je osuđivati ili unaprijed prigovarati bilo kom kadrovskom rješenju, dok ne sagledamo njegov rad i konkretan radni učinak. Ono čemu svjedočim jeste puna posvećenost opštem interesu i pošten odnos prema poslu. Greške su moguće. Svi griješimo. Međutim, poštenog kadra je lako ispraviti, a nepoštenom, neposvećenom i kalkulantskom ispravke nema. Takvim kadrovima nema mjesta u sistemu.

𝐊𝐚𝐤𝐨 𝐯𝐢𝐝𝐢𝐭𝐞 𝐤𝐨𝐡𝐚𝐛𝐢𝐭𝐚𝐜𝐢𝐣𝐮, 𝐨𝐛𝐳𝐢𝐫𝐨𝐦 𝐝𝐚 𝐣𝐞 𝐬̌𝐞𝐟 𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐯𝐞 𝐨𝐝𝐥𝐮𝐜̌𝐚𝐧 𝐝𝐚 𝐧𝐚𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢 𝐝𝐚 𝐨𝐩𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐚 𝐨𝐝𝐥𝐮𝐤𝐞 𝐯𝐥𝐚𝐝𝐞 𝐢 𝐬𝐤𝐮𝐩𝐬̌𝐭𝐢𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐯𝐞𝐜́𝐢𝐧𝐞?

Poštovanje Ustava Crne Gore, obaveza je svih nosilaca javnih funkcija, a naročito prva tri čovjeka države, Predsjednika Crne Gore, Predsjednika Skupštine i Predsjednika Vlade. Odnos državne trojke je pravni i ustavni odnos, koji ne treba biti doveden u političku ravan, jer prije svega na tom odnosu počivaju vitalne funkcije države. Svako onaj ko jednostranim potezima u cilju sprovođenja politički motivisanih i unaprijed pripremljenih opstrukcija, narušava funkcionisanje sistema, direktno udara na Ustav Crne Gore i Crnu Goru.

Do sada smo uspjeli da, mirno i demokratski, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore odbijemo 4️⃣ vrlo dobro osmišljene 𝒐𝒑𝒔𝒕𝒓𝒖𝒌𝒄𝒊𝒋𝒆 od strane bivše vlasti, a sadašnje opozicije i njihovih pomagača u svim granama vlasti.

𝓟𝓻𝓿𝓸 smo, vrlo uspješno, i to za samo 15 minuta, riješili problem opstrukcije opozicije i bivšeg premijera, a sadašnjeg poslanika i bojkotaša, koji je 28. decembra prvo organizovao skup, a zatim pred tim skupom, sa kojeg su se čule najgnusnije uvrede na račun poslanika vlasti, zaprijetio da sjednica Skupštine Crne Gore neće biti održana. Nije prvi put da ovaj bivši premijer i sadašnji poslanik izgubi političku bitku, ali ovaj politički gaf se rijetko kad viđa.

𝓓𝓻𝓾𝓰𝓸, imali smo u praksi nezabilježenu opstrukciju Državne izborne komisije, koja je ignorisala zakonsku obavezu i obavijestila predsjednika Skupštine da nije u stanju da Skupštini dostavi izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta sa liste Crno na bijelo. Možda nijesu očekivali, ali i ovaj problem smo riješili u roku od nekoliko minuta. Sada očekujemo da nadležni državni organi postupe po našim krivičnim prijavama i utvrde odgovornost predsjednika i pojedinih članova Državne izborne komisije.

𝓣𝓻𝓮𝓬́𝓮, te iste večeri, po nalogu opozicije, nastupila je opstrukcija od strane pojedinih članova Stručne službe, koji su odbili da asistiraju Predsjedniku Skupštine tokom pripreme i vođenja sjednice Skupštine Crne Gore. Taj problem smo prevazišli na način što je većina članova Stručne službe svoj posao odradila u skladu sa najvišim evropskim standardima u postupanju i radu državnih službenika.

𝓒̌𝓮𝓽𝓿𝓻𝓽𝓸, i najteže, imali smo skandalozni pokušaj dijelova Ustavnog suda da onemoguće Skupštinu da u odnosu na podnijete inicijative DPS-SD-SDP-BS Skupština dostavi mišljenje i potrebnu dokumentaciju. Naime, Ustavni sud je zahtijevao da Predsjednik Skupštine Crne Gore sazove sjednicu suprotno Ustavu i Poslovniku Skupštine, na način što je po prvi put u istoriji Crne Gore, ostavio rok od 15 dana za dostavu dokumentacije i to za vrijeme vanrednog zasijedanja.

Naravno, takav udar Ustavnog suda i dijelova sistema može da odbije samo ozbiljna i organizovana vlast, kakva je zasigurno zakonodavna.

Takođe, svakom državniku u vršenju javnih ovlašćenja prioritet moraju biti interesi građana i države, a motiv napredak i unaprjeđenje. Ukoliko se ovi vrhovni interesi podrede ličnim, partijskim ili bilo kojim drugim, ulazimo u zonu svojevrsnih državnih udara.

Dakle, kohabitacija, odnosno saradnja na državnim poslovima ne smije biti utemeljena na političkoj volji, već na obavezama koje proizilaze iz Ustava Crne Gore i sa tim nema igre niti bilo kakvih kompromisa. Svako onaj ko se ogluši o svoje ustavne obaveze, moraće da snosi odgovarajuće sankcije. Moć države i njenih istitucija niko ne smije izazivati, jer će u suprotnom dobiti brz i oštar odgovor.

U narednom periodu očekujem mnogo više mudrosti i ustavne discipline posebno kad su u pitanju odluke Skupštine Crne Gore.

𝐊𝐚𝐤𝐨 𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢𝐬̌𝐞𝐭𝐞 𝐭𝐨 𝐬̌𝐭𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐤𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥𝐢𝐬̌𝐮, 𝐢 𝐝𝐚𝐥𝐣𝐞, 𝐕𝐞𝐥𝐣𝐨𝐯𝐢𝐜́ 𝐢 𝐋𝐚𝐳𝐨𝐯𝐢𝐜́ 𝐢𝐚𝐤𝐨 𝐣𝐞 𝐛𝐢𝐥𝐨 𝐧𝐚𝐜̌𝐢𝐧𝐚 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐭𝐨 𝐫𝐢𝐣𝐞𝐬𝐢 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐚𝐜̌𝐢𝐣𝐞?

Demokrate su, podsjećam, kada se aktuelizovalo pitanje smjene Veljovića i imenovanja njegovog naslednika, predložile rješenje čijom realizacijom bi se potpuno demontirao prethodni komandni lanac u strukturi Uprave policije. To je svakako izmjena zakona, jer članom 9 stav 8 Zakona o unutrašnjim poslovima propisano je da će u slučaju razrješenja direktora Uprave policije prije isteka vremena na koje je imenovan, ili u slučaju spriječenosti direktora da iz bilo kojih drugih razloga stalno ili na duži rok obavlja svoju dužnost, ministar, uz prethodnu saglasnost Vlade, odrediti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora, najduže na period od šest mjeseci.

Tada smo insistirali da se po hitnom postupku pristupiti izmjenama i dopunama ovog zakona kako bi se iz njega eliminisala ova neodrživa odredba koja ne može izdržati nijedan demokratski kritički osvrt, pa je nužno bilo ukloniti je iz pravnog poretka Crne Gore.

Međutim, još uvijek nijesmo zakasnili, tako da je ove izmjene moguće usvojiti i na prvom narednom vanrednom ili redovnom zasijedanju. Vjerujem da je ovo brži put do potpune demonaže komandnog lanca na čijem čelu je, neformalno, i dalje Zoran Lazović. Javna je tajna da ovaj DPS kadar u potpunosti kontroliše najveći dio sistema Uprave policije, te da je njegova smjena prijeko potrebna. Više ne smijemo dozvoliti da glavne komandne konce vuku “smijenjene političke strukture”. Komandu treba da preuzmu nezavisni profesionalci sa apsolutno čistim biografijama, kojih ima i u sistemu i van njega.

𝐒̌𝐭𝐚 𝐨𝐜̌𝐞𝐤𝐮𝐣𝐞𝐭𝐞 𝐨𝐝 𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐎𝐝𝐛𝐨𝐫𝐚 𝐳𝐚 𝐢𝐳𝐛𝐨𝐫𝐧𝐞 𝐫𝐞𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞?

Kao politički subjekt koji je i u okviru prethodne izborne reforme ostavio iza sebe veoma vidljiv i međunarodno prepoznat rad iskazan kroz 16 zakonskih projekata, nesporno je da ćemo i u radu novog odbora biti konstruktivni činioci, pokretači i nosioci reformskih procesa. Očekujemo prije svega da će novi Odbor kao krajnji rezultat imati unaprijeđeno i sa međunarodnim standardima usaglašeno izborno zakonodavstvo. Jasno je da je put do tog cilja trnovit i izazovan jer je za dio zakona neophodan širi konsenzus, ali sam optimista u pogledu ishoda, jer se izborni procesi iz prethodnog perioda ne smiju ponoviti. Kriminalni milje više neće obezbjeđivati podršku bilo kojoj strukturi. Odbor će objaviti pravni i politički rat takvim pojavama.

Smatram da je interes svih i opozicije i pozicije da dođemo do najkvalitetnijih rješenja, da ispoštujemo sve preporuke naših međunarodnih partnera i da izbornu utakmicu učinimo slobodnom i demokratskom. Jendom riječju evropskom.

Dakle, očekujem svojevrstan konstruktivni politički i stručni dijalog u novom demokratskom ambijentu, koji će uvjeren sam motivisati sve učesnike da daju puni doprinos u svom radu.

Novo izborno zakonodavstvo biće ujedno i novi pozitivan poen i snažan iskorak na našem putu ka punopravnom članstvu u EU. U tom cilju očekujem da rad bude i efikasan i da se okonča u predviđenim razumnim rokovima, bez ikakvih opstrukcija.Međutim, ako ih i bude, riješićemo ih baš onako kako smo riješili i sve ostale. Država i njene institucije moraju biti pobjednici svih, a posebno najsloženijih političkih procesa.

WordPress › Greška