More

    Nikšićanin čeka transplantaciju bubrega: Donor i 35.000 eura za novi život

    Za transplantaciju bubrega dvadesetpetogodišnjeg Nikšićanina Nikole Mijuškovića potrebno je oko 35.000 eura.

    Nikola se trenutno, sa ocem Budimirom i potencijalnom donorkom, nalazi u Istanbulu, gdje se utvrđuje kompatibilnost donora.

    Za to vrijeme, porodica i prijatelji pokušavaju da prikupe novac.

    “Nikola je i u novembru bio mjesec dana u Istanbulu, ali je komisija odbila donora. Sada su se prijavile naša komšinica i supruga čovjeka koji je u novembru htio da donira bubreg, a ispitivanje prolazi jedna od njih. Sredinom februara znaćemo da li može da donira bubreg”, kazala je “Vijestima” Nikolina majka Ljiljana koja je 2016. uzela neplaćeno odsustvo da bi bila uz sina.

    Budimir je u maju 2012. donirao bubreg mlađem sinu Boru, a kaže da bi isto uradio i za Nikolu – da može.

    Transplantacija je urađena na VMA u Beogradu. Nikola i dvije godine mlađi Boro boluju od alportovog sindroma, nasljedne bolesti koja se karakteriše upalom bubrega, a jedini lijek je dijaliza ili transplantacija.

    “Nikola na dijalizu ide tri puta sedmično već više od četiri godine. Dok je u Istanbulu sedmične dijalize plaćamo po 100 eura. Htjela sam da idem sa njim da bi Budo radio, jer novac nam je potreban, ali on je već išao tamo, upoznao se sa ljekarima. Porodica, prijatelji, kolege, javljaju se da pomognu koliko mogu i ne preostaje nam ništa drugo nego da vjerujemo da ćemo uspjeti da prikupimo potrebna sredstva”, kazala je Ljiljana.

    Boro se nakon transplantacije bubrega vratio “normalnom” životu, a njegov otac je odmah nakon što je sinu donirao bubreg sjeo za volan jer se od nečega mora živjeti.

    Svi koji žele da pomognu mogu to da urade uplatom na žiro-račun 540-32098369-42 sa naznakom “Za Nikolu”.

    Danas će u podne na Trgu Slobode nikšićki muzičari organizovati humanitarni koncert, a sva prihod ići će za Nikolino liječenje.

    Antena M

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci