More

    DERBI

    Kao što je oktobar najčešće rezervisan u prvom dijelu sezone, tako je april mjesec na tapeti kada je u pitanju odigravanje najvažnije klupske utakmice u Srbiji.

    Večeras se na stadionu „Rajko Mitić“ igra 164. večiti derbi, duel između Crvene zvezde i Partizana, najveći derbi srpskog, a nekada jugoslovenskog fudbala i to 33. put u istoriji u ovom mjesecu.

    Svetkovina koja probija granice matične države i budi interesovanje gdje god ima i jednog navijača crno ili crveno bijelih. Suvišno je trošiti riječi na značaj „večitog derbija“, a ogromna je šteta što neće biti publike.

    Ipak, milioni ljudi će pratiti ovaj okršaj kraj malih ekrana, a izostaće dobro poznata atmosfera koja opčini svakoga ko je makar jednom kročio na Topčidersko brdo.

    Faliće večeras huk sa juga i sjevera to je sigurno, a mi ćemo današnji tekst o derbiju „začiniti“ sa zanimljivim brojkama i rekordima.

    Zvezda je u prethodnih 163 derbija slavila na 64, dok je Partizan bio uspešniji 47 puta, a 52 puta je rezultat bio neriješen. Bez pobjednika je bilo i u dva posjednja, pa se danas očekuje da taj niz bude prekinut, ali i da timovi, koji su naređali 17 uzastopnih trijumfa u prvenstvu, pruže mnogo bolju igru nego u ranijim susretima, uz više golova.

    U dosadašnjih 163 međusobna prvenstvena susreta Zvezda je postigla 228 golova, dok su Partizanovi igrači mrežu rivala pogađali 197 puta.

    Najviše derbija odigrao je Partizanov Momčilo Vukotić, ukupno 25, dok su iza njega Zvezdini Bora Kostić sa 23 i Dragan Džajić sa 21 mečom.

    Najbolji strIjelac do sada je Marko Valok, popularni Žila, koji je 13 puta pogodio Zvezdinu mrežu, a slijede Kostić i Džajić iz suprotnog tabora sa po devet golova.

    Najviše derbija do sada odsudio je Miroslav Radoman  – ukupno deset.

    Najviše gledalaca bilo je na derbiju odigranom 7. novembra 1976. kada je prodato 90.142 ulaznice, a na stadionu je bilo čak 100.000 gledalaca.

    Ljubiša Tumbaković je rekorder kao trener jer je 27 puta bio na klupi Partizana u derbijima što je apsolutni trenerski rekord.

    Kosta Tomašević (Crvena zvezda) drži rekord za sva vremena po broju uzastopnih mečeva na kojima je bio strijelac. Od šestog po redu vječitog derbija kada je bilo 2:2, pa zaključno sa trinaestim u kome su Partizanovi fudbaleri postigli najveću pojbedu (7:1), Tomašević je, vjerovali ili ne, na svakoj utakmici postigao po jedan gol.

    Petar Baralić (Crvena Zvezda) je ostvario stoprocentan uspjeh, jer je svih šest utakmica protiv najljućeg rivala završio pobjedama, uz gol razliku 12:3.

    Samo četvorica napadača mogu se pohvaliti da su u derbijima postigli po tri gola i to Jovan Jezerkić (Crvena zvezda) u prvom, Marko Valok (Partizan) u devetom, Milan Galić (Partizan) u 31. i Stevan Ostojić (Crvena zvezda) u 43. derbiju.

    Više o ostalim sportskim temama čitajte na portalu Indirekt.me

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci