More

    Skupštinska većina planira izmjene izbornih pravila o predizbornim socijalnim davanjima!

    Skupštinska većina planira izmjene izbornih pravila i u dijelu trošenja budžetskih rezervi i socijalnih davanja, što znači da će novi odbor za reforme izbornog zakonodavstva imati pune ruke posla čim počne sa radom, piše Dan.

    Poslanik Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP) Dragan Vukić je u izjavi za Dan kazao da će nova skupštinska većine inicirati izmjene Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja i izradu socijalnog kartona građana, kako bi sve bilo transparentno, odnosno kao bi se spriječila praksa da se novac iz budžetskih rezervi koristi za kupovinu glasova.
    “Poznato je da su Zakonom o finansiranju političkih partija bila zabranjena socijalna davanja iz budžetske rezerve. Međutim, bivša vlast je prošle godine, izgovorajući se pandemijom korona virusa, izmijenila tu normu. Da je suštinski razlog ove izmjene bila kupovina glasova uoči parlamentarnih izbora govori činjenica da DPS i njihovi partneri nisu prihvatili predlog tadašnje opozicije da se uspostavi kontrola isplate socijalnih davanja. Na taj način je ugašen svaki oblik parlamentarne kontrole, a nadležni odbor koji je trebalo da se bavi kontrolom budžeta i tekuće budžetske rezerve ostao je bez nadzorne funkcije”, podsjetio je Vukić.
    On smatra da bi prvi korak ka rješavanju takve situacije trebalo da bude izmjena Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, a zatim izrada socijalnog kartona građana.
    “Na taj način bi se konačno dobile precizne informacije koliko ima socijalnih slučajeva u Crnoj Gori i izbjegao bi se politički inženjering kojem je bivša vlast pribjegavala kako bi sredstva iz budžetskih rezervi upotrijebila za obezbjeđivanje glasova”, kazao je Vukić.

    Za analitičara Borisa Marića rješenje nije u zabrani trošenja budžetske rezerve, već u punoj transparentnosti i jasnim kriterijumima za trošenje tih sredstava.
    “Da bi se dobilo puno povjerenje i svrsishodnost trošenja budžetske rezerve, treba napraviti analizu dosadašnjeg trošenja rezerve i procesuirati sve eventualne nepravilnosti. Vjerujem da će se ovim pitanjem baviti i Odbor za reformu izbornog zakonodavstva, u smislu skupštinske kontrole trošenja ovih sredstava”, rekao je Marić za Dan.

    Iz Radničke partije juče su saopštili da će podržati donošenje izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i aktivno učestvovati u donošenju novih rješenja koja će omogućiti ravnopravan tretman svih političkih partija u Crnoj Gori.
    “Potpuno je jasno da je ovaj zakon do sada bio zloupotrebljavan od partija koje su bile na vlasti do 30. avgusta, pa Radnička partija očekuje da novi skupštinski odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu plenumu predloži rješenja koja će zaživjeti u praksi i koja će biti prihvatljiva svim političkim subjektimau Crnoj Gori, kako bi se konačno stavila tačka na ovaj zakon, koji je najčešće mijenjan u poslednjih nekoliko godina”, saopšteno je iz Radničke partije.

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci