Očekuje se milijardu turista! (VIDEO)

Podaci lokalne turisticke organizacije Ulcinj pokazuju da trenutno u Ulcinju boravi 45% turista vise nego lani. U slučaju da ovaj podatak odražava realno stanje, ugostitelji Ulcinja bi zadovoljno trljali ruke ali stanje je potpuno drugačije.

U razgovoru sa ugostiteljima Ulcinja i zakupcima plaza možemo čuti da je ova sezona slabija nego prethodna, najviše zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Na plažu se nije moglo do druge nedjelje juna, a i prethodnih nedjelja bilježe se manji prometi kako u hotelima i privatnom smještaju tako i u restoranima i plažnim barovima.

Pa kako to da je LTO Ulcinj zabilježila porast broja turista za vrtoglavih 45%?
Odgovor je vrlo prost.
U odnosu na prošlu godinu naplaćeno je 45% više boravišne takse.
Porast naplate boravišne takse nužno nije vezan sa uvećanjem broja turista već kako to inspekcije nazivaju “represivnim” mjerama.
Loše finansijsko stanje Opštine Ulcinj kojoj prijeti potpuna blokada računa, navelo je lokalne i državne finansijske inspektore da pojačaju prisutnost i kontrole sto je dalje rezultiralo povećanom naplatom boravišne takse.
Identična je situacija u većini crnogorskih gradova. Prethodne nedjelje LTO Zabljak izašla je sa podatkom da uprkos lošim vremenskim prilikama u maju i junu.
,,…Ostvareno je 30% vise noćenja nego u periodu prošle godine….”
Zabljački ugositelji se međutim ne slažu sa ovim podacima vec ih demantuju i govore o smanjenju prometa i broja noćenja za 30-50% u petom mjesecu.
Opet odgovor se traži u naplati boravišne takse. Kako za ovu godinu podatke nemamo, napravićemo paralelu sa sezonom 2018. godine kada je zabilježen porast u naplati boravišne takse za nekih 20% što je rezultiralo podacima da je sezona 2018.godine  bolja od prethodne sezone za 20%, iako bitnih razlika u prometima ili broju noćenja nije bilo.
Kada je rijec o realnom stanju broja noćenja/turista ne mozemo se osloniti ni na MONSTAT pošto je njihova metodologija anketnog tipa, i u ispitivanje tržista uključuje uglavnom hotele dok je privatni smještaj uglavnom izostavljen, na osnovu toga stvara se nerealna slika i konstantni “porast” broja noćenja/posjeta.
Sve ovo, narodnim jezikom, kako samo oni umiju, objasnili su Buksovci prije dosta godina:

ODGOVORITE

Molimo, unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime