LJUTICA – crnogorsko čudo prirode! (VIDEO)

Rijeka Ljutica, lijeva pritoka Tare, čudo je prirode. Izbija iz stijena kanjona i strmoglavo, nakon svega 150 metara, uliva se u „Suzu Evrope”. Od siline je sva pjenušava i bijela.

Ima Ljutica veoma visok protok vode u sekundi, a nekada je na njoj bila i vodenica. Ljutica se nalazi 1,5 kilometara južno od mosta na Tari. To je najatraktivnijih 150 metara vodenog toka na Balkanu, a među najatraktivnijim na svijetu.

Sa 1.500 metara nadmorske visine, Ljutica kupi snagu i podzemnim putevima izbija na oko 700 metara nadmorske visine u neposrednoj blizini Tare. Pored puta Đurđevića Tara – Mojkovac, u Nacionalnom parku Durmitor, postavljena je info tabla sa natpisom „Ljutica”.

Odatle, kozjom stazom niz veliku strminu, za 15 minuta stiže se do njenog izvora. Onda se, i pored umora, uživa u toj jedinstvenoj ljepoti, čarima netaknute prirode.

Na ušću Ljutice moguće je pristati čamcima i splavovima, tako da turisti bar na kratko „zaborave” na nastavak raftinga Tarom Ljutica je samo jedna od brojnih jedinstvenih atrakcija u kanjonu Tare, koji je dug 80 kilometara, a čija dubina dostiže do 1.300 metara, najviše na svijetu poslije Kolorada….

Документарни филм о Љутици

Gepostet von Историја Црне Горе am Montag, 19. März 2018

 

ODGOVORITE

Molimo, unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime