More

    ,,Svaki drugi nezaposleni ne želi i ne traži posao”

    Direktorica Monstata Gordana Radojević ocijenila je da se privredni rast o kojem govore predstavnici vlasti zaista osjeća i da u prilog tome svjedoči evropska statistika.

    Ona navodi da u našoj državi postoji veliki problem neaktivnosti stanovništva, jer svaki drugi nezaposleni ne želi i ne traži posao.

    “Što se tiče utiska da se rast ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori ne osjeća u praksi, odnosno na dohodak građana, moram naglasiti da ga demantuje evropsko istraživanje o dohotku i uslovima života građana u Crnoj Gori. Prema podacima iz decembra 2018. godine, možemo zaključiti da je trend rasta BDP-a praćen i rastom raspoloživog dohotka građana, i to na način da je u periodu od 2013. do 2017. najznačajniji rast zabilježen kod 20 odsto stanovništva sa najnižim dohotkom (28,3 odsto), dok je najmanji rast zabilježen kod 20 procenata najbogatijeg stanovništva (13,6). Ovo je dovelo do smanjenja jaza, odnosno, nejednakosti između bogatih i siromašnih. Drugim riječima, 2013. godine dohodak 20 procenata stanovništva sa najvećim dohotkom bio je 8,5 puta veći od dohotka 20 procenata stanovništva sa najnižim dohotkom, dok je 2017. godine dohodak 20 odsto stanovništva sa najvećim dohotkom bio 7,6 puta veći od dohotka 20 odsto stanovništva sa najnižim dohotkom”, kaže Radojevićeva za Dan.

    Kada je u pitanju tržište rada, pored stope nezaposlenosti koja je 14,1 odsto, Radojevićeva navodi da više treba da zabrine podatak da je u prosjeku neaktivno 45 procenata populacije od 15 do 64 godine.

    Ona ističe da taj dio stanovništva ne radi i ne želi da traži posao, odnosno da im se i ponudi posao ne bi ga prihvatili.

    “Svakako da je određeni procenat neaktivnosti neizbježan, posebno za mlađu populaciju koja studira, usavršava se… Međutim, i pored toga, Crna Gora je zemlja sa najvećom stopom neaktivnostiu EU i šire”, izjavila je Radojevićeva.

    Rtcg

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci