More

    Egzodus mladih iz Hrvatske!

    Sela bez djece, škole bez učenika. To je stvarnost u Slavoniji. Mnogi se sele i to ne samo mladi. I svakog dana sve ih je više – toliko da se već govori i o pravom egzodusu. Šta to znači za one koji ostaju u susjednoj zemlji koja je prije par godina ušla u EU.

    “Frans 24” objavio je reportažu o egzodusu mladih iz Hrvatske u kojoj navodi da je u toj zemlji oko 27 posto osoba mlađih od 25 godina nezaposleno, kao i da jedna od tri osobe s diplomom ne može da pronađe posao.

    Dodaju kako zato sve više mladih posao traži izvan granica Hrvatske.

    “Uprkos naporima vlade, egzodus mladih u zemlje zapadne Evrope se ne usporava”, piše “Frans 24”.

     

    Svoj prilog započinju rečima kako hrvatska sunčana obala privlači turiste iz cijele Evrope, ali i da se iza tog prelijepog krajolika kriju ekonomski problemi, prenosi “Index.hr”.

    “Frans 24” u svom prilogu kaže i kako sve više mladih traži posao u inostranstvu i iznose i podatke o broju Hrvata u zemljama Evropske unije. Navodi se i kako je gotovo pola miliona Hrvata u Njemačkoj, 160.000 u Austriji te 30.000 u Irskoj, Švedskoj i Francuskoj.

    Francuski novinari posjetili su potom i Sveučilište u Zagrebu i naišli na mnoge studente koji idu na kurs stranih jezika. Pišu kako sve više mladih koristi otvorene granice otkako je 2013. godine Hrvatska ušla EU te kako traže poslove izvan Hrvatske.

    “Frans 24” zaključuje svoju priču rečima kako u Hrvatskoj trenutno živi manje od 4 miliona ljudi kao i da vladine mere ne pomažu u smanjenju egzodusa mladih.

    Šta mislite, da li će se Crna Gora, nakon eventualnog ulaska u EU, suočiti sa iseljavanjem mladih?

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci