More

    Prva zvijezda sedme umjetnosti! (VIDEO)

    Na današnji dan, 25. decembra 1977. godine umro je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umetnika u istoriji filma. Svjetsku slavu stekao u SAD ulogom sentimentalnog klovna-lutalice u komedijama nijemog filma. Dobitnik je “Oskara” za životno djelo 1972.

    Čarli Čaplin je jedno od najprepoznatljivijih lica u istoriji filma. Najveća je filmska zvijezda do kraja dvadesetih godina dvadesetog vijeka.

    Ser Čarls Spenser Čaplin, poznat kao Čarli Čaplin ili ranije kao Šarlo Akrobata (London, 16. april 1889 – Vevej, 25. decembar 1977), bio je engleski filmski režiser, glumac, scenarista i producent britanskog porekla, jedan od najvećih komičara svih vremena.

    Vješto je vladao mimikom i slepstik komedijom. Njegove komedije su mješavina vodvilja, pantomime, improvizacije i cirkusa.

    Jedan je od pionira kinematografije i najvećih sineasta svih vremena. Neobično je zaslužan za širenje popularnosti filma i za njegovo priznanje u sferama tradicionalne kulture.

    Njegov izvorni humanizam formiran u periodu teške mladosti izražen je u liku dobroćudne skitnice Čarlija čija je dobrota prema okolini srazmjerna njenim zlim namerama. Učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora i njegova moć u afirmaciji univerzalnih i trajnih ljudskih vrednosti.

     

    Napustivši Sjedinjene Države od 1952. godine je živio u Evropi, uglavnom u Švajcarskoj. U tom periodu je ostvario mali broj svojih zamisli. U Sjedinjene Države se vratio 1972. godine jer je nagrađen Oskarom za životno djelo. Dobitnik je Oskara za najbolju muziku za film ”Svjetlosti pozornice” iz 1973. godine, i dva počasna Oskara. Njegovim najpoznatijim filmom se smatra Veliki diktator iz 1940. godine.

    Američki filmski institut ga je stavio na deseto mjesto na listi 100 najvećih glumaca dvadesetog vijeka.

    Vikipedija

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci