“logo”/

Na današnji dan, 25. decembra 1977. godine umro je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umetnika u istoriji filma. Svjetsku slavu stekao u SAD ulogom sentimentalnog klovna-lutalice u komedijama nijemog filma. Dobitnik je “Oskara” za životno djelo 1972.

Čarli Čaplin je jedno od najprepoznatljivijih lica u istoriji filma. Najveća je filmska zvijezda do kraja dvadesetih godina dvadesetog vijeka.

Ser Čarls Spenser Čaplin, poznat kao Čarli Čaplin ili ranije kao Šarlo Akrobata (London, 16. april 1889 – Vevej, 25. decembar 1977), bio je engleski filmski režiser, glumac, scenarista i producent britanskog porekla, jedan od najvećih komičara svih vremena.

Vješto je vladao mimikom i slepstik komedijom. Njegove komedije su mješavina vodvilja, pantomime, improvizacije i cirkusa.

Jedan je od pionira kinematografije i najvećih sineasta svih vremena. Neobično je zaslužan za širenje popularnosti filma i za njegovo priznanje u sferama tradicionalne kulture.

Njegov izvorni humanizam formiran u periodu teške mladosti izražen je u liku dobroćudne skitnice Čarlija čija je dobrota prema okolini srazmjerna njenim zlim namerama. Učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora i njegova moć u afirmaciji univerzalnih i trajnih ljudskih vrednosti.

 

Napustivši Sjedinjene Države od 1952. godine je živio u Evropi, uglavnom u Švajcarskoj. U tom periodu je ostvario mali broj svojih zamisli. U Sjedinjene Države se vratio 1972. godine jer je nagrađen Oskarom za životno djelo. Dobitnik je Oskara za najbolju muziku za film ”Svjetlosti pozornice” iz 1973. godine, i dva počasna Oskara. Njegovim najpoznatijim filmom se smatra Veliki diktator iz 1940. godine.

Američki filmski institut ga je stavio na deseto mjesto na listi 100 najvećih glumaca dvadesetog vijeka.

Vikipedija