More

    Biće gusto na Žabljaku! (FOTO)

    Iako  opština sa malim brojem stanovnika, Žabljak predstavlja centar crnogorskog zimskog turizma, sa najlepšom prirodom u kontinentalnom dijelu države, a  i opština je koja je spona između Nikšića i Pljevalja, dva industrijska centra.

    Kao takav,  gradić pod Durmitorom je od uspostavljanja višepartijskog sistema bitan kako za opoziciju tako i za aktuelnu vlast – i jedni i drugi su u prethodnim predizbornim kampanjama znali dovesti kompletne partijske infrastrukture kako bi ostvarili zacrtane ciljeve.

    Ovogodišnji lokalni izbori imali su svoju uvertiru 15. aprila kad su održani predsjednički izbori, gdje se donekle moglo vidjeti kakva je izborna volja Durmitoraca.

    Ovako se glasalo na Žabljaku (FOTO tabela)

    Za Đukanovića je glasalo 1161 građana, a za opozicione kandidate 1077 birača, ali  je za očekivati da će lokalni izbori biti neizvjesniji, sa većom izlaznošću, iz razloga što je veliki broj građana među opozicionim glasačima ostao kući, a i studenti i zaposleni koji žive u glavnom gradu su  u velikom procentu takođe apstinirali.

    Aktuelna vlast računa na sigurnih 16, uz poželjan sedamnaesti mandat, kao na prošlim lokalnim izborima, a činjenica je da DPS ovakve neizvjesne trke često okreće u svoju korist, angažovanjem svoje jake i stabilne partijske infrastrukture.

    Međutim…

    IZVOR  iz lokalne opozicije tvrdi da  će se scenario iz Kotora i Berana, gdje je opozicija zajedno jedva, ali uspjela da osvoji vlast, preslikati  i na Žabljaku, to jest  da će koalicija DPS-SD  ovoga puta možda stati između petnaestog i šesnaestog mandata,  da će se Demokrate boriti za deveti mandat, a DF-SNP za sedam odborničkih mjesta.

    Ovakva rokada u korist Demokratske Crne Gore, kada  je volja opozicionih birača u pitanju, objašnjavaju, je posledica činjenice  da je u proteklih mjesec dana pet dugogodišnjih  istaknutih lokalnih funkcionera napustilo DF i  podržalo listu Demokrata, kao i konstantnom višemjesečnom terenskom kampanjom koju ova partija sprovodi.

    S druge strane, sinergija koju su prepoznali  DF i SNP u drugim opštinama, primijenjena je i na Žabljaku, uz činjenicu da ove partije imaju lojalno višedecenijsko biračko tijelo…

    Da li će drugi i treći, zajedno, prestići prve, znaćemo krajem mjeseca. Do tad, proljeće na Durmitoru će biti, nikad toplije…

     

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci