More

  Evropska prognoza za proljeće: Balkan na udaru!

  Toplije proljećne temperature mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali one će sa sobom u neke dijelove Evrope, posebno na područje Balkana, donijeti opasne oluje i poplave, objavio je u velikoj prognozi za proljeće meteorološki servis AccuWeather.

  Područje od Njemačke pa sve do Bjelorusije i Ukrajine biće izloženo ekstremnim vremenskim uslovima i olujama, dok će obilne kiše dovesti do velike opasnosti od poplava na balkanskom poluostrvu. Na zapadu Evrope očekuje se sušno i toplo proljeće, čak i iznadprosječno toplo.

  Oluje i jaki vjetrovi neće biti neuobičajena pojava u proljećnim mjesecima na području Njemačke i Poljske, a nisu isključene niti razorne grmljavinske oluje, piše meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

  “Već u rano proljeće očekuju se jake oluje na području Njemačke koje bi mogle dovesti do haosa u saobraćaju. Najveća opasnost od oluja prijeti krajem aprila i početkom maja. Minhen i Berlin u Njemačkoj, Kijev u Ukrajini i Minsk u Bjelorusiji će biti u najvećoj opasnosti od učestalih grmljavinskih oluja”, piše AccuWeather, prenosi Index.

  Osim oluja, ovim područjima prijete i poplave, a moguća je i pojava tornada.

  Dok će razorne oluje stvarati ozbiljne probleme sjevernije, područja od Alpa do Balkana biće u velikoj opasnosti od poplava.

  “Dok je u većem dijelu zime zabilježena ispodprosječna količina kiše i snijega na Balkanu, krajem zime očekuje se pojava oluja i obilnih kiša koje će se nastaviti i u proljećnim mjesecima”, kazao je Reppert.

  Opasnosti od poplava pridonijeće i otapanje snijega u planinskim krajevima.

  Razdoblja s obilnom kišom mogla bi se u ovim područjima zadržavati i po više uzastopnih dana, prognozira AccuWeather. Snijeg će još biti moguć u najvišim predjelima sve do kraja marta.

  Osim opasnosti od poplava, postojaće i opasnost od klizišta, ali prvenstveno u planinskim predjelima.

  Nakon jedne od najkišovitijih zima u istoriji Francusku očekuje iznadprosječno sušno proljeće. Na ovom se području ne očekuje mnogo oluja i padavina, a najkišovitije će biti na samom početku proljeća, u martu.

  Očekuju se dugotrajna razdoblja sušnog i toplog vremena, pa će proljeće na trenutke na ovom području više podsjećati na ljeto, piše AccuWeather.

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci