More

  Upoznajte RUSIJU kroz 20 zanimljivosti koje vjerovatno niste znali!

  Da su Rusi specifičan narod vidimo iz dana u dan. Nema čega nema u ovoj velikoj državi, koja se prostire na dva kontinenta. Ipak postoje neke činjenice za koje znaju tek rijetki.

  1. Rusija je jedina država na svijetu koju zapljuskuje dvanaest mora.2. Planinski lanac Ural, koji razdvaja Rusiju na evropski i azijski dio, najstariji je planinski lanac na svijetu.

  3. Sankt Peterburg je najseverniji grad na svijetu s populacijom preko milion stanovnika.
  4. Površina Sibira je 9,7 miliona kvadratnih kilometara, što čini 9% ukupne zemljine površine.

  5. Rusija nikada nije imala robove. Feudalni period u Rusiji trajao je kraće nego u Engleskoj, pa nisu stigli da razviju takav sistem.

  6. Dana 16.01.1820. ruski istraživači Tadeus Belingshauzen i Mihail Lazarev otkrili su Antarktik.

  7. Jednu od najpopularniji igrica Tetris kreirao je ruski programer Aleksej Pazhitnov.
  8. Ivan Grozni nije bio veliki tiranin. Za vreme svoje vladavine bio je poprilično nježan u poređenju sa evropskim čelnicima.

  9. Period čekanja dva voza u podzemnoj stanici u Moskvi je kraći nego bilo gdje na svijetu. U špici se na sledeći voz maksimalno čeka 90 sekundi.

  10. Polovina grada Čeljabinska nalazi se na Uralu, a druga polovina u Sibiru. Na grbu grada prikazana je kamila. Danas ih nema, ali su tu živjele pre 200 godina kad je grad bio važno stjecište karavana.

  11. Ne tako davno u Moskvi je živelo više milionera nego bilo gdje na svijetu.
  12. Ruska nacionalna biblioteka najveća je u Evropi i druga po veličini na svijetu. Osnovana je 1862. godine.

  13. Na dan otvaranja prvog Mekdonaldsa u Moskvi, sa 700 sjedećih mjesta, 5000 ljudi formiralo je red preko Puškinovog trga već u pet ujutro. Prvoga radnog dana restoran je poslužio 3.000 gostiju te. I danas je najposjećeniji Mekdonalds na svijetu.

  14. Grad Suzdal prostire se na 15 kvadratnih kilometara i ima samo 10.000 stanovnika, ali i 53 crkve.

  15. Ruski naučnici izmislili su TV, elektronski mikroskop, helikopter, bombarder, video-rekorder, fotografiju u boji, vještačko srce, benzinski motor, kombajn, pištolj, sintetičku gumu, radio, bušilicu, projektor, periodni sistem elemenata, električnu podmornicu, deterdžent i još mnogo drugih stvari.

  16. Rusija ima najmanje 15 tajnih gradova. Oni nisu prikazani na kartama i do njih nema putokaza.

  17. Ruski ribar je 1930. godine ulovio jesetru koja je u sebi imala 245 kilograma kavijara.
  18. Svaki vladar iz dinastije Romanov svom nasledniku je ostavio veću državu nego što ju je dobio za vreme svoje vladavine.

  19. Gradski park u Moskvi mnogo je veći od najvećih gradskih vrtova metropola. Ismailovski park površine je 15,35 kilometara kvadratnih i samim tim je šest puta veći od Central parka u Njujorku.

  20. Rusija se smatra evropskom zemljom, ali 2/3 njene teritorije nalazi se u Aziji.

   

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci