More

    Sto godina kasnije, ništa nam nije jasnije!

    U crnogorskim gradovima jutros su osvanuli plakati sa natpisom “Nikad više 1918”.

    Neimenovani autori, podsjećajući na istorijske događaje iz prve polovine prošlog vijeka, sa plakata su poručili kako se navršava “100 godina od zločina i sramote bijelog terora”.

    U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi. Ubijeno je preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zvjerski. Opljačkano je i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata. Hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo je preko 4.700 muškaraca, žena i djece. Prognano je ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica. U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja djevojaka i žena usljed kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vješanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj cjelokupnoj istoriji – stoji na plakatima kojima su oblijepljene cetinjske ulice”, piše na plakatu uz slogan “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore”.

    Krajem novembra navršava se 100 godina od Podgoričke skupštine, koja je, kao i mnogo drugih tema, zavadila Crnu Goru i podijelila je na dvije totalno suprostavljene strane…

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci