More

  Na današnji dan nastala je SR JUGOSLAVIJA

  Nastala na ruševinama one velike, od samog početka bila je praćena strogim sankcijama, nezapamćenom inflacijom,  ratom na Kosovu, bombardovanjem i kao takva , čini se, nije imala šansi za uspjeh…

  Posle međunarodnog priznanja Slovenije i Hrvatske u januaru 1992. godine postalo je jasno da je SFRJ prestala da postoji. Milošević je nastojao da sačuva državni kontinuitet stvaranjem manje jugoslovenske države, ali je ubrzo postalo jasno da će to biti federacija samo Srbije sa Crnom Gorom. jer se na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. i većina stanovnika BiH izjasnila za nezavisnost…

  U Crnoj Gori održan referendum 1. marta 1992. na kome se većina građani izjasnila da Crna Gora uđe u federaciju sa Srbijom, a u Srbiji sličan referendum nije održan.

  Tokom marta i aprila 1992. godine , na Žabljaku je jedna posebna komisija pisala nacrt prvog Ustava nove države. Sredinom aprila 1992., nacrt Ustava nove države je završen i proslijeđen republičkim parlamentima koji su ga usvojili.

  Tako su, 27. aprila 1992. godine, u Beogradu su „ostaci“ Skupštine SFRJ, u kojoj su bili poslanici iz Srbije i Crne Gore, proglasili Ustav Savezne Republike Jugoslavije.

  Već  15. maja 1992. godine, Savjet bezbjednosti Organizacije Ujedinjenih nacija uveo je potpuni embargo na uvoz ovoj državi, zbog ratova u BiH i Hrvatskoj, ne priznavši je, a samim tim je i ne primivši u svoje članstvo. Sporazum o miru, u ratom zahvaćenoj BiH je potpisan 21. novembra 1995. godine, a mir je zvanično sklopljen u Parizu decembra  iste godine. Ujedinjene nacije  su tada i ukinule sankcije.

  Međutim, kako se od 1996-1998. širio rat na Kosovu I Metohiji, sankcije su postupno vraćene, i to od strane SAD i EU.

  Sredinom 1997. Godine Crna Gora, pravi zaokret u odnosima u federaciji. Novi predsjednik je postao Milo Đukanović, a njegov DPS ubrzo je osvojio i parlamentarnu većinu. Novi režim je bio za saradnju sa zapadom, veće nadležnosti republike u odnosu na federaciju, a u krajnjoj liniji i nezavisnost.

  Krajem marta 1999. godine otpočeo je najznačajniji događaj u jedanaestogodišnjoj istoriji SRJ, tj. proširenje Kosovskog rata na cijelu njenu teritoriju, bombardovanje NATO-a, kojom je privreda, prema nekim novijim procjenama pretrpjela štetu od oko 30 milijardi dolara, te je unazađena za oko deceniju. Jugoslovenske snage pružale su impozantan otpor daleko moćnijem protivniku… U Crnoj Gori bombardovanja gotovo da i nije bilo; lideri NATO zemalja smatrali su vlast u Crnoj Gori prijateljskim.

  Nakon smjene Miloševića 5. oktobra 2000. godine, došlo je do izlaska zemlje iz izolacije, pa su SR Jugoslaviji ubrzo ukinute sankcije. Međutim, crnogorska vlast je sve više insistirala na nezavisnosti, ili barem na potpunom preuređenju u „Savez dvije nezavisne države“.

  Tako su 14. marta 2002. godine, zvaničnici SR Jugoslavije, Republike Srbije i Republike Crne Gore, uz prisustvo Visokog predstavnika Evropske unije potpisali Polazne osnove za preuređenje odnosa Srbije i Crne Gore, kojima je predviđeno da SRJ ubuduće nosi naziv Srbija i Crna Gora. 4. februara 2003. godine, formirana je državna zajednica Srbija i Crna Gora, zasnovana na ravnopravnosti dviju država članica, tj. države Srbije i države Crne Gore, čime je Savezna Republika Jugoslavija prestala da postoji…

  Ono u čemu se posebno izdvajala kao zemlja, bili su sportski uspjesi, naročito u kolektivnim sportovima; reprezentativci su u tim smutnim vremenima na najbolji način prezentovali naciju u svijetu:

  Košarka:

  Odbojka:

  Vaterpolo…

  I zamalo FUDBAL…

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci