“logo”/

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je danas nakon sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu na kome je održano kontrolno saslušanje njega i vršioca dužnosti (v.d.) direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem Zakona o tajnosti podataka, da nije urađeno nista na štetu države, ali da svi moraju biti oprezniji.

Istakao je da ostaje pri stavu da Vukšić posao obavlja kako treba.

On je kazao da su imali kontakte sa zemljom članicom NATO i sa njima sve objasnili.

Na sjednici Odbora održanoj 19. marta, tokom kontrolnog saslušanja Abazovića povodom njegovog susreta sa Stevanom Simijanovićem, Vukšić je navodno dostavio članovima ovog tijela podatke najvišeg stepena tajnosti, u kojima su navodno bila i imena stranih i domaćih agenata.

Član Odbora Raško Konjević je kazao da je Vukšić svjestan da je napravio propust.

Istakao je da je odgovornost direktora ANB, jer mu niko nije podmetnuo dokument, a da on nije znao sadržinu.

Abazović je rekao da se nada da su nakon sjednice Odbora sve nedoumice riješene:

“Imaćemo i internu reviziju, koja je već na neki način i završena, i stim u vezi mislim da je ova tema dobila preveliki publicitet. Ne omalovažavam nijednu javnu aktivnost bilo koje agencije ili Ministarstva, ali zaista mislim da nema razloga za nekim većim problemima niti postoji nikakva osnova da su se uradile neke stvari koje su na štetu države”, kazao je Abazović.

Istakao je da svi moraju biti oprezniji i imati veću odgovornost, naročito oni koji rade u sektorima koji imaju povećani senzibilitet.

“Neka državni organi odrade svoj posao, Agencija će završiti svoj, a Odbor pozivam da završi svoj dio posla. Nakon svega sam zadovoljan i nema razloga za nikakvom pretjeranom zabrinutošću”, istakao je Abazović.

On nije mogao da precizira detalje razgovora sa članicom NATO-a, čiji su tajni podaci odati, navodeći da je to država koja najsnažnije podržava Crnu Goru.

“Mislim da ne treba da idemo u dodatno politizovanje ove teme”.

Raško Konjević je kazao da je Vukšić svjestan da je napravio propust ili previd:

“Ja tu njegovu formulaciju prevodim na jasno kršenje člana 26 stav 2 i 4 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, jer je više nego jasno i po onome što je direktor Agencije govorio da je propust napravljen, jer po zakonu, članovi Odbora za bezbjednost nemaju pravo uvida u one podatke za koje nije potrebno da znaju”, rekao je Konjević.

Istakao je da su se na Odboru saglasili da nije potrebno da znaju imena pripadnika drugih obavještajnih službi, ni naše službe, kao ni prioritete drugih agencija, ni način saradnje drugih agencija sa ANB.

“Takođe sam sugerisao direktoru Agencije da nije imao zakonsko pravo da otvara bilo kakvu vrstu istrage u Agenciji, jer se ovdje radi o njegovom propustu”.

Istakao je da ne može niko da bude odgovoran osim Vukšića, jer je bio upoznat sa sadržinom materijala koji je dostavljen i svjestan da taj sadržaj nije trebalo da se nađe pred članovima Odbora.

“Nije se desilo da mu je neko podmetnuo i da nije znao sadržinu…Upravo zbog toga sam mu rekao da imajući u vidu njegova ovlašćenja…da on kao starješina odrgana ima punu dogovornost za kompromitaciju koja se desila, narušavanje partnerskih odnosa sa drugom službom…da prihvati svoju odgovornost i podnese ostavku, jer bi to bila mjera za nivo greške i kršenja zakona koji je dozvolio da se desi u ANB”.

Istakao je da se Vukšić nije izjasnio oko njegovog stava da treba da podnese ostavku.

“Dominantna je stvar na predsjedniku Vlade, jer se ovdje desilo nešto što je nezabilježeno i u radu Odbora i u radu Agencije, da se dostavljaju službene zabilješke koje su rezultat saradnje sa partnerskim službama”, kazao je Konjević.

Predsjednik Odbora Milan Knežević je rekao da je apelovao na kolege iz Odbora da u narednom periodu rade na reformi Zakona o parlamentarnom nadzoru i Zakona o tajnosti podataka, kako bi kontrolna uloga bila svrsishodnija i išla u pravcu suštinske kontrole bezbjednosnih struktura države.

Odgovarajući na pitanje da li je to što je procurilo imalo uticaja na saradnju sa državom članicom NATO-a, kazao da to nije uticalo na rad i komunikaciju sa partnerskim službama članicama NATO-a.

“Shvatio sam po izlaganju Vukšića da tu postoji i značajan stepen povjerenja između ANB i njega kao vršioca dužnosti sa partnerskim službama, jer je on nedavno bio u Briselu”.