“logo”/

Pristalicama bivšeg režima koji su danas bacili vijenac koji je na grob Kralja Nikole, povodom 100 godina od njegove smrti, postavio premijer Zdravko Krivokapić, definitivno nije poznata misao njemačkog pjesnika i filozofa Johana Volfanga Getea da se “zemlja oslobađa ljubalju, a velika postaje djelima”.

Ukoliko su, ipak, čuli za ovu, vjerovatno najljepšu izreku o patriotizmu, onda su svjesno angažovani na zadatku okupacije Crne Gore za račun onog ili onih kojima ljubav pod ovom kapom neba smeta.

Bacanje vijenca kojim je demokratski izabran predsjednik Vlade odao počast poslednjem crnogorskom monarhu je, bez dileme, (ne)djelo kojim se šalje poruka mržnje, koju već nedjeljama i mjesecima emituju sa adrese koja se deklarativno zalaže za odbranu države i naroda.

Upravo na taj način se i potvrđuje ona toliko puta ponovljena dijagnoza o dugotrajućem pretvaranju Crne Gore u feud Mila Đukanovića i grupe profitera okupljene oko njegovog “dvora”.

Polaganje vijenca na grob Kralja Nikole od strane najviše Vladine delegacije, savršeno se uklapa u gorepomenutu Geteovu misao o oslobađanju države ljubavlju, jer sabira sve one koji nesebično vole istoriju svoje domovine, bez obzira na nacionalna osjećanja. Jasno je da je baš ta divna ideja o sabiranju ono što najviše smeta onima koji su decenijama vladali držeći se maksime “divide et impera”.

Ideološki razdor i animozitet prema svima koji ne pristaju da patriotizam izjednačavaju sa odanošću Đukanoviću i njegovom dvoru, ispostavilo se, glavni su proizvod bivšeg režima koji ovih dana dobija formu ogoljene i sumanute mržnje prema svemu što se ne uklapa u kvazipatriotski narativ koji se vrti sa vrti sa DPS kanala. Baš zato se i dešava da se na poruke ljubavi i zajedništva odgovara sirovom mržnjom.

Najtužnije od svega je što se ova antipatriotska histerija ponavlja u gradu koji je svojom istorijom zaslužio da bude simbol zajedništva građana savremene Crne Gore. Cetinje zaslužuje bolje čuvare tradicije i identiteta grada od onih koji nekontrolisano iz dana u dan siju mržnju, zarad sitnih ličnih i interesa desetak familija okupljenih koje su opljačkale i devastirale ovu državu.

U tom kontekstu, vrijeme je da se, konačno, shvati da svaka nova poruka mržnje sa ulica Cetinja, daje ovom gradu imidž ksenobofone sredine vodeći ga tako u izolazciju.

Pogledajte šovinistički pir na Cetinju: