“logo”/

Šefu stručnog štaba Evropskog tima za Nikšić se, izvjesno, razvukao osmjeh nade dok je posmatrao scenu Tuzana koji svoju pobunu protiv antiepidemijskih mjera Vlade Crne Gore krunišu gurajući policijsku maricu iz svog atara u pravcu Podgorice.

Tog dana, dok je kriza u najmlađoj crnogorskoj opštini rasla kao kvasac, nada u veliki preokret iskrila je, vjerovatno, u mnogim DPS-ovskim glavama. Bivši direktor Kliničkog centra, sada DPS poslanik Jefto Eraković, to nije uspio da prikrije pa se glasnuo porukom u kojoj je likovao podsjećajući da su u istim Tuzima prije samo 11 mjeseci, dok je on bio u sjedlu, “građani odgovorno prihvatili propisane mjere”. Tada su Tuzani, zbog 19 mještana zaraženih koronom, bili u totalnom karantinu.

Dio mještana Tuzi, međutim, nije pokazao spremnost da odgovorno prihvati propisane mjere kada Jefta i njegovih partijskih pajtosa nema na funkcijama. Iako je tog dana u ovoj opštini bilo pet puta više inficiranih koronavirsom a mjera s kojom nikako nisu mogli da se pomire bila je zatvaranje kafića. Đeljošaj je negodovanju kafedžija dao notu borbe za nacionalnu stvar, na tapet je dignuto i pitanje izostale premijerove čestitke nezavisnosti Kosova a zabrana rada kafića ocijenjena je kao “osveta Vlade”.

Eto razloga za nadu među pristašama bivšeg režima koji i dalje neustrašivo brane svoje pozicije na “državnoj sisi”.

Neko bi slijedeći ovaj trag, primijetio kako je očekivano predsjedniku opštine Tuzi Niku Đeljošaju i pobunjenim tuzanskim kafedžijama podrška stigla baš od Socijaldemokrata i Liberalne partije. Sa Jeftom, to je skoro pa koalicija “Evropski tim za Nikšić”. “Skoro” jer je izostala samo javna podrška Patriotsko komitskog saveza. “Diplomatskim kanalima” je, međutim, i sa bezbjedonosno-kavačkog ogranka Komitskog pokreta pobunjenim Tuzanima stigla podrška, pa se činilo da je sve bilo spremno za prelazak na novi nivo igre.

Posebno zahvaljujući reakciji onih tradicionalno najglasnijih srpskih rodoljuba u Crnoj Gori koji su u guranju policijske marice u Tuzima prepoznali priliku da još jednom neustrašivo stanu na branik Kosova. I to je, poput Đeljošajeve odbrane nacionalnih prava sugrađana, bio “centaršut u trepavicu” Evropskom timu za Nikšić. Uzaludno…

Tokom duge noći nakon guranja marice ka Podgorici, ponekom od raspojasanih demonstranata vjerovatno su navirala sjećanja na epizodu “Orlov let” u kojoj su pojedine Tuzane “odgovornom prihvaćanju propisanih mjera” podučavale specijalne jedinice Jeftovih partijskih saboraca. Moguće je da su se slične misli te noći vrzmale i kroz glavu Tajnovidca. Ako jesu, smijuljio se i u snu.

Iskustvo sa violentnom reakcijom grupe Tuzana na antiepidmijske mjere, nakon odgovornog prihvatanja mnogo strožijih godinu ranije, navode na sumnju da bi tako nešto moglo da se desi i sa potencijalnom “reprizom Orlovog leta”.

Upravo je taj potencijal krize u Tuzima razvukao osmjehe na licima onih koji shvataju da im je “povratak u sjedlo” moguć jedino u slučaju totalnog gubitka povjerenja građanja i međunarodne zajednice u sposobnost aktuelne crnogorske Vlade da kontroliše bezbjednosnu situaciju u zemlji.

Vlažne snove Evropskog tima za Nikšić povodom situacije u Tuzima prekinula je poruka ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića u kojoj je reakciju Đeljošaja okarakterisao pretjeranom ali i pozvao na uzdržanost i toleranciju prema istom zbog činjenice da je opozicioni i politički lider koji zastupa interese nacionalne manjine. Da buđenje bude bolnije po Evropski tim za Nikšić i partnere, Leposavić je podsjetio da na povećanu toleranciju obavezuje i Evropski sud za ljudska prava pominjući onako nausput, ali “zlokobno” nekakav predmet “Kastels protiv Španije” koji je zagovornicima Orlovog leta 2.0 vjerovatno zvučao kao prijetnja šamarom.

Reakcije na poruku ministra pravde bile su očekivane: Jeftovi i glasači SD-a, LP-a i srodnih “građanskih” partija sa svojih medijskih adresa odmah su se zgrozili pozivanjem ministra na pozitivnu diskriminaciju zahtijevajući jednakost pred zakonom zaboravljajući da su koliko dan ranije podržavali Đeljošaja i njegove u pružanju otpora Vladi. Od podrške pobuni Đeljošaju do kritike stava da treba biti tolerantan prema njegovom nastupu “putovali” su za nepuna 24 časa gotovo svi mediji pod kontrolom Jeftovog Komitskog saveza!

To, međutim, nije bio kraj magnovenja patriota komitske kategorije: nakon ministra pravde, klip u tokove podmetnuo im je i američki senator Dik Durbin koji je rekao da nikada nije dao intervju Radio Skali koji su brzinom svjetlosti prenijeli svi mediji  “Evropskog tima”!

Uprkos tome što su u fejk intervjuu saopštene sve poruke koju bi Jefto i pajtosi, njihov SD, njihovi liberali i komite voljeli da čuju od nekog američkog senatora: da Vašington zna sve o destabilizaciji Crne Gore, da će potpredsjednica Kamala Haris ili neko iz Stejt departmenta prenijeti tu poruku aktuelnoj vlasti u Podgorici, da SAD “znaju za ulogu SPC, državnog vrha Srbije preko svojih agenata iz BIA, među kojima ima i istaknutih pojedinaca iz nove vlasti u Crnoj Gori”.

Tako su za dan raspršene nade komita da bi marica iz Tuzi mogla da im vrati u sjedlo Jefta, Milutina globtrotera i neke mnogo konkretnije jahače magle. Novi dan, nova nafaka…